46

Внимание! Специалисти предупредиха кога аспиринът може да е опасен

Всички сме свикнали да прибягваме до аспирина, когато ни боли глава или се разболяваме, но се оказва, че приемът му може да предизвика хипертонична криза. Това е причината терапевтите да предупреждават да не прекаляваме с противовъзпалителните медикаменти, защото те понижават ефектите от препаратите за контрол на високото кръвно, освен блокаторите на калциевите канали и на бета-блокери. 

„Аз много често консултирам пациенти, на които препаратите против хипертония са спрели да помагат - казва терапевтът д-р Варвара Веретюк. - На фона на приема на нестероидни противовъзпалителни средства (НПВС) показателите на повишено кръвно налягане може да са различни, но е факт, че такова повишаване на кръвното увеличава сърдечносъдовия риск.” 

Към НПВС се отнасят аспирин, диклофенак, ибупрофен, кетопрофен. Тук се уточнява, че парацетамолът, който често се използва, не влиза в групата на нестероидните противовъзпалителни препарати, но той също може да повлияе на артериалното налягане. Оказва се, че редовният прием на парацетамол в максимална доза в продължение на две седмици повишава както систоличното, така и диастоличното артериално налягане. 

Въпреки че се смята за по-безопасен за хипертониците в сравнение с НПВС, трябва да не се прекалява и с него.  Да припомним, че хипертоничната криза е внезапно прекалено повишаване на артериалното налягане, изискващо неотложна помощ, т.е., незабавно понижаване на кръвното налягане. 

Пациенти с хипертония; възрастни хора; такива със съпътстващи заболявания като захарен диабет, атеросклероза, повишен холестерол; пушачи; злоупотребяващи със сол и солена храна; хора с понижена функция на бъбреците; хипертоници, които не се лекуват с блокатори на калциевите канали или бета-блокери и такива, злоупотребяващи с НПВС, са с повишен риск от повишаване на кръвното след прием на такива медикаменти. 

6 съвета на терапевта:

1. Не приемайте обезболяващи самостоятелно.

2. Ако са ви назначили НПВС, спазвайте дозата.

3. Използвайте такива медикаменти в минималната ефективна доза, по възможност на кратки курсове.

4. Ограничете употребата на сол и солени продукти, както и консерви и колбаси.

5. По-често измервайте кръвното, ако приемате такива медикаменти.

6. Ако сте хипертоник, запомнете: ако във вашата терапевтична схема не присъстват калциеви блокатори или бета-блокери, рискът от покачване на кръвното е още по-висок след прием на нестероидни средства.

Миналата година немски учени провели ново изследване и изяснили, че приемът на аспирин е опасен за сърцето! 

Рискът от развитие на сърдечна недостатъчност при тези, които приемат редовно аспирин, се повишава с цели 20%, ако те страдат от затлъстяване, високо кръвно налягане и висок холестерол, диабет и всякакви сърдечносъдови заболявания. В рисковата група се оказали и дългогодишните пушачи, пише zdrave.to

При 74% от участниците в изследванията, които не страдат от сърдечносъдови заболявания, но имат поне един рисков фактор, употребата на аспирин също била свързана с повишен риск (цели 27%) за сърдечна недостатъчност.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?