Следвайте ни

Внимание! Жегата удря яко по здравето ни

viber icon

Прекарването на повече време на открито през лятото може да доведе до по-висок риск от "летни заболявания", включително топлинен удар, инфекции, ухапвания от насекоми и хранителни отравяния, предупреди изтъкнат лекар

В интервю д-р Серпил Кълънч от болница Байъндър в Анкара за Анадолската агенция, сподели че продължителното излагане на слънце и среда с високи температури причинява топлинен удар, при който тялото не успява да балансира температурата си чрез изпотяване.

Топлинният удар идва с различни симптоми като изпотена студена кожа, умора, жажда, мускулни крампи, главоболие, световъртеж, гадене и повръщане.

С повишаването на температурите кожата ще стане гореща и суха, телесната температура ще се повиши, дишането и пулсът ще се ускорят, придружени от поведенчески разстройства и психическа мъгла.

Кълънч също така предупреди за хранително отравяне в резултат на недостатъчна защита на храната от топлина, което може да причини симптоми като гадене, повръщане, болки в стомаха и диария.

Тя каза, че ако сте в среда, в която поддръжката на климатиците не е проведена правилно, може да доведе до атипични инфекции с висока температура.

"Освен това прекарването на време на открито през лятото, на пикник, зелени площи води до увеличаване на честотата на болестите, предавани от насекоми", каза Кълънч. "Ухапванията от комари са много опасни в райони, където е често срещана малария или други болести предавани от насекоми.

Ужилванията от пчели могат да причинят алергични реакции, хората трябва да внимават с това. Ухапванията от кърлежи причиняват хеморагична треска от Кримско-Конго. Често те водят до смърт. За това не трябва да се опитвате да ги изваждате сами от тялото си. ", каза тя.


"Не трябва да сте навън, когато жегата е силна. Носете очила и шапка, когато излизате", за да се предпазите от заболявания, свързани с топлината, каза тя. "Трябва да се използват слънцезащитни продукти с подходящи фактори. Трябва да се предпочитат тънки и светли дрехи и да се консумират много течности."

"Храната трябва да се съхранява при определена температура в хладилника и да се консумира веднага след готвене. Плодовете трябва да се белят преди ядене, дори ако са измити", каза Кълънч. 

Обръщайки внимание на значението на хигиената, докторката каза: "Определено трябва да си вземете душ преди и след плуването в басейна. През летните месеци режимите на хранене, пиене и сън не трябва да се променят поради късния залез. Спортът трябва да се прави в хладна среда и трябва да се избягват тежки упражнения."

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?