Следвайте ни

Внимание! Ешерихия коли в салатата

viber icon

Салатата е основен компонент от българската трапеза. Но защо едни зеленчуци, отгледани в градината, са по-вкусни от тези, които можем да намерим на пазара? Дебнат ли ни опасни бактерии в салатите? Според проучване, направено с помощта на микробиолога Сергей Иванов, в повечето салати има Ешерихия коли.

"Пробите за проучването са взети в София от 4 пазара и няколко големи магазини. В 11 от 18 салати има Ешерихия коли. Тези бактерии са индикатор за фекално замърсяване. Това се получава от торовете или от поливане със замърсени води. Тази бактерия има много опасни щамове, които могат да бъдат смъртоносни. Торенето с органична тор върна много заболявания от миналото. Симптомите от натравяне с Ешерихия коли започват с разстройство", обясни гостът на "България сутрин".

Иванов подчерта пред Bulgaria ON AIR, че салатите, които са произвеждани с органична тор, трябва не само да се измият, но и да се дезинфекцират.

"Това може да стане с накисване на зеленчуците във вода и добавяне на някаква киселина – като това може да бъде и сок от лимон. БАБХ няма задължение да следи кой използва тор и дали правилно се компостира. Можем да се предпазим като не купуваме много мръсни, чисто на външен вид, салати", коментира той.

Източник:  dnes.bg 

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?