44

Вирусът на наплясканата буза пали нова епидемия

Вирусна инфекция, наричана „петата болест“, се разпространява все повече в Европа, засягайки предимно деца. Случаите са се увеличили значително в страни като Германия, Дания, Франция, Нидерландия, Ирландия и Норвегия, съобщават от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC).

До средата на май тази години са регистрирани повече от 1200 случая само в училища и детски градини в германската провинция Саксония-Анхалт. А през предходните пет години е имало общо около 340 случая, посочват от местната служба за защита на здравеопазването, цитирана от „Билд“.

Темата с разпространението на вируса в Германия коментират и изданията "Велт" и "Фолкщиме".

Инфекциозното заболяване е причинено от парвовирус B19 и бележи възход, бият тревога специалистите. То засяга предимно малки деца, протича сравнително леко и се характеризира със зачервяване по бузите. “Петата болест” може да се сбърка с всяка вирусна инфекция. И въпреки че малките го преболедуват леко и получават траен имунитет, бременните трябва да са изключително внимателни, защото вирусът е опасен за плода.

Заболяването се среща най-често през късната зима и ранната пролет при деца на възраст между 4 и 10 години. От него обаче могат да се разболеят  по-големи деца и възрастни, особено жени.

"Петата болест" е заразна, разпространява се от човек на човек в ранните етапи, преди да се появят симптомите. Предава се при кашляне, кихане или чрез докосване на секрети от носа и устата на заразен човек.

Веднъж прекарало болестта, вашето дете повече няма да боледува от нея, уверяват експерти.

Инфекцията има 3 етапа. Първият е инкубационният период и продължава от 7 до 14 дни. Това е, когато детето може да разпространи болестта на други, без да знае. Протича с лека треска и леко главоболие. Симптомите наподобяват настинка със запушен или течащ нос, възпалено гърло, умора, лека мускулна или ставна болка и подуване, особено при по-големи деца и жени.

Вторият етап започва 2 до 3 седмици след експозицията, когато детето вече не е заразно. Характеризира се с яркочервен обрив по лицето - т. нар. „пляскана буза“, и избледнява след 5 до 10 дни.

Третият етап може да продължи от 1 до 3 седмици. Обривът се разпространява към гърдите, ръцете и бедрата и изглежда на петна и като дантела. Може да сърби, но е безболезнено.

За "петата болест" няма лечение. Повечето деца оздравяват, без да се налага да се ползват някакви медикаменти. Няма и ваксина срещу разпространението на инфекцията.

Препоръчителните мерки са като като при другите вирусни заболявания - често миене на ръцете, прикриване на устата и носа при кашляне или кихане, спазване на дистанция при хора с подобни симптоми.

Бременните жени трябва да избягват да са близо до деца с "пета болест".  Ако бъдат изложени, те трябва да се обадят на своя лекар.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?