2374

Виното - полезно само за хора над 40 години

Авторите на изследването (специалисти от Медицинския факултет на Университета на Вашингтон) успяват да докажат ползите от чаша вино за хора над 40 години. Учените стигат до извода, че по-младите не трябва да пият алкохол поради възможни рискове за здравето им, докато умерените дози вино в зряла възраст, напротив, биха били от полза, пише Actualno.

"Младите хора не трябва да пият, но е безопасно за хората над 40 години да пият по чаша вино всеки ден. Всъщност това може дори да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания, инсулт и диабет", споделят изследователите.

Главният автор на изследването, професор Емануела Гакиду, споделя, че експертите са анализирали риска от консумация на алкохол във връзка с 22 негативни последици за здравето, включително сърдечно-съдови заболявания и рак. Изследователите са успели да преценят какво е количеството алкохол, което може да изпие човек, преди да изложи здравето си на прекомерен риск в сравнение с някой, който не пие алкохол.

Те открили, че с течение на годините количеството алкохол, което хората могат безопасно да консумират, се увеличава. Ако човек след 40-годишна възраст се ограничи до приема на малки порции алкохол, рискът от някои заболявания, често срещани в напреднала възраст, като исхемична болест на сърцето и диабет, започва да намалява. Според учените една чаша вино или дори две в зряла възраст могат да бъдат доста полезни.

За мъжете под 40 години много малка порция алкохол може да се счита за безопасна доза - само две чаени лъжички вино на ден (около 10 ml). Жените под 40 години могат спокойно да си позволят две супени лъжици вино на ден, твърдят учените.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?