Следвайте ни

Вижте защо сънят е толкова важен за здравето ни

viber icon

Често можете да чуете от колегите колко малко спят, от една страна, това звучи като често срещано оплакване. Струва им се, че колкото по-малко спят, толкова повече могат да направят. Но, разбира се, това е дълбоко погрешно схващане.

Всички знаем защо сънят е толкова важен: той помага за обновяване на енергията, подобрява паметта, стимулира креативността. Но тези абстрактни идеи никога няма да убедят работохолиците да започнат да ценят съня. 

Затова си струва да започнете с конкретни факти. Първо, невъзможно е да се живее без сън. Необходим е като въздуха и водата. Без въздух човек може да живее около 15 минути, девет дни без вода и 21 дни без храна. Без сън човек няма да издържи повече от 10 дни. Въпреки че рекордът е записан за 17-годишния Ранди Гарднър, който успя да издържи 11 дни без сън. 

Повечето от нас няма да стигнат до такава крайност, но какво се случва, ако броят на часовете сън всеки ден е сведен до минимум? Проблемите се появяват както в краткосрочен, така и в дългосрочен план, което изследванията потвърждават, пише actualno.com. 

В лимфните възли на нашето тяло чуждите вещества и отпадъчните продукти се филтрират и отстраняват. Лимфната система е тясно свързана и допълва сърдечно-съдовата система. Лимфните потоци се пренасят в цялото тяло, с изключение на мозъка. 

Но наскоро учените намериха отговора на тази дилема - сън. Когато човек спи, мозъкът преминава през няколко етапа на сън. Склонни сме да го мислим като сънища, мечти, сънища, но какво се случва от физиологична гледна точка? 

С напредването в по-дълбоките етапи на съня цереброспиналната течност, която преди се е смятала само за защита срещу удар с глава, всъщност тече през мозъка. След около 45 минути сън течността тече и детоксикира мозъка. 

Нещо подобно се случва в устата: Слюнчените ензими непрекъснато почистват зъбите, езика и венците. Въпреки това, в мозъка невроните са много близо един до друг, така че такова "изплакване" там няма да може да действа постоянно. И тогава на помощ идва сънят, по време на който размерът на мозъка намалява, което в крайна сметка допринася за процеса на прочистването му от токсини. 

Липсата на сън ще доведе до факта, че натрупаните токсини действително ще убият човека за над 200 часа. В случай на недоспиване, тези токсини разрушават тялото постепенно. Лишаването от сън в крайна сметка води до хронична умора, объркване, раздразнителност, главоболие и наддаване на тегло, както и депресия, сърдечни. 

Лекарите са единодушни, че човек се нуждае от поне 7 часа сън всеки ден. Така че, когато мислите как да подобрите производителността си и да станете продуктивни, най-добре е просто да се наспите. 

 
 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?