Следвайте ни

Вижте защо не бива да ядем суров чесън

viber icon

Известно е, че чесънът е ефективно антибактериално и антивирусно средство, което е особено полезно в разгара на вирусните инфекции и пандемията от новия коронавирус, но трябва да се консумира правилно.

Гастроентерологът Никита Харлов наскоро обясни, че е по-добре да се откажете от яденето на суров чесън. Това е силен антибиотик, но има някои особенности, за които повечето хора изобщо и не подозират, пише факти.бг.

"Горещо препоръчвам да не се яде суров чесън: той не само убива бактериите и гъбите, той дразни силно лигавицата на храносмилателния тракт: както стомаха (той е по-издръжлив), така и особено червата, подчерта лекарят.

Според него, ако имате гастродуоденит, синдром на раздразнените черва, тогава суровият чесън може да "причини сериозна реакция, включително разкъсване на изпражненията".

Не бива да използвате и чеснови капки за нос, тъй като това ще освободи пътя за вирусите. Лекарят подчерта, че дразненето на лигавиците ще отслаби защитната бариера на носа.

„Чрез нарушаване на целостта на лигавицата, върху която вече са разположени антитела, вие увеличавате пропускливостта на лигавицата за вируси и бактерии, които могат да проникнат там“, каза Харлов.

Той добави, че понякога се препоръчва да се окачи чесън на врата, за да се предпази от различни инфекции, но този метод няма практическа стойност, тъй като концентрацията на необходимите вещества при вдишване е твърде ниска.

Чесънът трябва да се използва в готови ястия. Първо, скилидката трябва да се нареже от това той ще стане още по-силен. Използвайте така приготвения чесън само за готвене и в никакъв случай суров.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Dii

Dii

24.10.2020 | 09:43

Много е лошо да ти се разкъсат изпражненията. Това разкъсани изпражнения е направо страшно.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?