Следвайте ни

Вижте кога е най-доброто време за пиене на кафе през деня

viber icon

Любителите на черната живителна напитка я пият по всяко време на деня и дори повтарят, но дали това е правилно? Вижте какво казва науката по въпроса.

За това колко е полезно кафето се дебатира отдавна. Макар и да има много полезни свойства – за отслабване, предотвратяване на образуването на ракови клетки, за обогатяване на тялото с антиоксиданти и други, има и много неоспорими негативи.

Голяма част от тях са свързани с това, че предизвиква допълнително произвеждане на кортизол – хормонът на стреса.  Той е отговорен за кръвното ни налягане, състоянието на имунната система и способността ни да се фокусираме.

Понеже хормонът следва ритъм, специфичен за цикъла ни на сън, експерти изчисляват кога кафето има най-малко отрицателно влияние върху тялото ни на базата на часа, в който сме се събудили, пише Missbloom.bg.

Обикновено кортизолът достига най-високите си нива 30-45 минути след събуждането и бавно след това спада. Затова и е най-добре да пием кафе няколко часа след ставането, когато вече тялото ни се е преборило с високите нива на хормона. Тоест, ако се събуждате в 6:30 сутринта, най-добре е да си сипете чаша от ароматната напитка чак между 9:30 и 11:30 часа.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?