Следвайте ни

Вижте какво ядат учениците ни - има пълни боклуци

viber icon

Какво ядат децата ни? От Асоциация „Активни потребители“ са направили тест на готовите пакетирани сандвичи, търгувани край учебните заведения. Храните са купени от обекти намиращи се в рамките на 100 метра от входа или оградата на училищата, предава Pariteni.bg.

Изследването включва 36 марки пакетирани сандвичи закупени от 6 града - София, Варна, Шумен, Перник, Велико Търново и Благоевград. Проверката показва, че масово етикетите съдържат непълна или нечетлива информация.

От 36 търговски марки, коректно и цялостно е описанието при 12, т.е. 33%. В много случаи производителите изписват само основните пет или шест съставки на сандвичите и спират дотам. Това представлява нарушение на законодателството и съответните фирми подлежат на санкции.

Зеленчуците са масово пренебрегвани от производителите на сандвичи. В 1 от 4 не съдържат зеленчуци. При останалите те присъстват повече за красота. Само в 2 марки количеството им надхвърля 10% от общото тегло на продукта.

Всички сандвичи са приготвени от индустриални месни продукти – колбаси, шунка, филе, бекон. От асоциацията уточняват, че в нито един от тях не са открили месо, което бихме си купили от магазина, или риба. Съответно тези обработени меса съдържат множество технологични добавки, известни като Е-номера.

Средно в един сандвич се откриват 20,5 броя отделни Е-номера. Всички те са разрешени за влагане в храни. Рекордьор е сандвич, съдържащ 35 Е-номера – пиле в сладко-кисел сос. На другия край е продукт с моцарела със само 5 добавки.

Усреднено в продуктите има 5,3 заместители. Тази категория се използва когато естествената суровина се заменя с индустриално получена такава. Сред най-честите заместители са различните типове нишестета, палмовото масло, млечен протеин, декстроза, яйчен прах, глутен и др. Максимално се установяват 11 броя, а минимално е 1.

Откриват се и средно 2,6 консерванта, най-много 4, а най-малко 1. Най-често се срещат нитритните съединения влагани в колбасите.
Средно в сандвичите има 2,2 оцветители, като вариацията е от 0 до 5.

В половината от сандвичите се открива палмова мазнина. Обикновено тя се влага в имитиращ млечен продукт или е част от сосове и мазила.

Усреднено съдържанието на сгъстители/емулгатори е 4,1 съединения, минимално 0, а максимално 6. Към тази категория спадат химикалите използвани за сгъстяване и задържане на вода.

Установяват се най-вече в сосовете и мазилата. Освен за търговския вид гелосващите агенти помагат за повишаване на рандемана, т.е. купувате си повече скъпа добавена вода. Най-често се откриват гума гуар и гума ксантан.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?