Следвайте ни

Вижте какво причинява консумацията на алкохол на тялото ни

viber icon

Пиенето на алкохол може да нанесе големи вреди върху организма. Ако прекаляваме с количеството консумиран алкохол, е невъзможно да се предпазят вътрешните органи и мозъкa от увреждане. Финалнотова ще доведе до зависимост, от която трудно ще се откажете сами.

Kакво е вредното въздействие на алкохола?

Клетъчно отравяне
Алкохолът е отрова, която убива цял живот. Ето защо се използва като антибактериално средство за увреждане на тъканите. Основната концентрация на етанол се наблюдава в черния дроб и мозъка. За клетъчна смърт мъжете се нуждаят от повече от 20 ml алкохол, жените – повече от 10 ml.

Мутагенни ефекти
Човешката имунна система е настроена да унищожава всички чужди клетки. Алкохолът причинява тъканни мутации. Това води до рак, тъй като имунната система не може да се справи с натоварването.

Сексуална дисфункция
При мъжете сперматозоидите се образуват в рамките на 75 дни. За да се избегне появата на мутагени при деца, той трябва да се въздържа от консумация на алкохол в продължение на 2,5 месеца, преди да забременее. При жените нещата са много по-сложни. Яйцата присъстват в тялото от раждането, поради което всички мутации се запазват в тях на генетично ниво и могат да се проявят в потомство.

Нарушение на развитието на плода. Този факт не е свързан с мутация, а с неправилно функциониране на системите. Най-често засегнати са мозък и крайниците.
Алкохолът е наркотично вещество
Концентриран в мозъка, алкохолът засяга две групи невротрансмитери. Рецепторите на гама – аминомаслена киселина започват да работят в подобрен режим. Тези клетки са отговорни за инхибиторните реакции на нервната система. Човекът се успокоява. Произвеждат се повече ендорфини и допамин, което води до състояние на еуфория

Ефектите на алкохола върху мозъка

В по-голяма степен ефектът от алкохола се разпростира върху мозъка. Този орган е основният консуматор на енергия, активира всички останали органи и рецептори, влияе върху функционирането на системите като цяло. Отрицателното въздействие на алкохола върху мозъка се основава на спирането на доставката на кислород към невроните поради алкохолна интоксикация. Клетките умират, човек постепенно става немощен.

Интензивната консумация на алкохол има необратими ефекти:

намалена мозъчна функция;
увреждане на клетките на мозъчната кора.
Всичко това неизменно влияе върху интелектуалните способности, а също така обяснява промяната в поведението, пристрастяванията и хобитата на алкохолиците, пише novinite.bg

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?