Следвайте ни

Вижте какви храни и добавки лекуват хипертонията

viber icon

Хипертонията е едно от най-сериозните заболявания на съвременното общество и освен със здравословен начин на живот и лекарства, можем да се борим срещу нея и с добавки. 

1. Магнезий

Доказано е, че добавките с магнезий постигат леко, но клинично важно намаляване на кръвното налягане. Важно е да изберете бързо абсорбиращи магнезиеви добавки.

2. Калий

На пациентите с високо кръвно налягане се препоръчва да консумират калий паралелно с контролиран/намален прием на натрий.

3. Фолиева киселина

Добавянето на фолиева киселина от поне 5000 mcg на ден в продължение на най-малко шест седмици може леко да понижи систолното кръвно налягане.

4. Витамин D

Ниското съдържание на витамин D е свързано с вероятността от хипертония.

5. Коензим Q10

Коензим Q10 е в състояние да понижи систолното кръвно налягане до 17 mmHg и диастолично налягане до 10 mm Hg без нежелани странични реакции при пациенти с хипертония.

6. Фибри

Активният прием на фибри помага за предотвратяване на високо кръвно налягане.

7. Ацетил-L-карнитин

Ацетил-1-карнитинът е в състояние да намали показателите за артериална хипертония, инсулинова резистентност, хипоадипонектинемия при пациенти с повишен риск от сърдечносъдови заболявания.

8. Чесън

Известно е, че чесънът е мощно и безопасно лекарство за високо кръвно налягане.

9. Мелатонин

Приемът на тази добавка понижава кръвното налягане през нощта при пациенти с нощна хипертония.

10. Омега-3

Доказано е, че омега-3 мастни киселини от източници като риба и рибено масло подобряват хипертонията. Прочетете какво да добавите към дневния си прием, за да вдигате кръвно по-рядко.

11. Пикногенол

12 седмици прием на пикногенол подобрява контрола на състоянието при захарен диабет, сърдечни патологии и ще помогне за намаляване на дозата на антихипертензивните лекарства.

12. Антоцианини

Това са лилави, червени, сини пигменти, които присъстват в боровинки, череши, нарове и други растителни храни с висока концентрация на антиоксиданти, пише мила.бг. Консумацията на сок от нар при хора с каротидна стеноза спомага за намаляване на дебелината на артериите и систолното кръвно налягане. Причината за това са силните антиоксидантни свойства на този продукт.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?