Следвайте ни

Вижте как да изградите силен имунитет и да се отървете от настинките

viber icon

С настъпването на есента трябва да изградим силен имунитет, за да се борим успешно с настинките и грипа. Някои хора имат такъв имунитет, който много рядко им позволява да боледуват. Оказва се, че това се дължи на някои елементарни, но полезни ежедневни навици, които им помагат в това отношение.   

1. Те имат строг режим на сън. Има научени изследвания, че всички, които спят 8 часа или повече на нощ, са три пъти по-неподатливи на настинка в сравнение с тези, които отделят по-малко време за сън. Тялото се възстановява по време на нощния сън и успешно регулира стресовите хормони. Точно те могат да направят организма по-податлив на всякакви инфекции.

2. Те консумират плодове и зеленчуци във всички цветове. Консумирането на храни, богати на антиоксиданти, попълва тези клетки, които са получили някакви повреди в борбата срещу микроби и бактерии.

3. Предпочитат черния чай. Проучване е установило, че тези, които пият поне по една чаша черен чай на ден, изработват голямо количество интерферони. Това са силни гликопротеини, които преборват вирусите.

4. Прегръщат се. Хората с най-голяма „социална подкрепа”, при стресова ситуация, по-рядко се разболяват, ако настинат – и прегръдката повишава силата на имунитета.

5. Носят топли чорапи. Важно е по време на грип и настинки краката да са топли. Студените крака дават сигнал на мозъка да запазва телесната топлина, затова тялото започва да намалява кръвния поток към студените части. И тъй като намаленият приток на кръв значи по-малко бели кръвни телца които унищожават инфекциите, ще станете по-уязвими към микроби.

6. Имат здрави черва. Внасяте много неща от околната среда в устата си всеки ден и въпреки че много от бактериите и микробите не са опасни, някои от тях могат да ви заразят, пише  struma.bg. Това е мястото, където червата ви влизат в действието. Добрите бактерии подобряват имунната система, така че може да помислите за приемане на пробиотична добавка.

7. Медитират Едно проучване установи, че медитацията или упражненията укрепват имунната функция. Опитайте класове по йога, които съчетават лека йога с медитация и дълбоко дишане.

8. Мият си ръцете в ключови моменти. Не е нужно да прекалявате с миенето на ръцете. Можете да намалите риска от болест с 16% до 50%, ако  си миете ръцете преди хранене, преди и след готвене, след тоалетна и след кихане или кашляне. Сапунът и водата са за предпочитане, но дръжте дезинфектанта за ръце наблизо, за да се използва и в движение. Потърсете формула с поне 60% алкохол.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?