Следвайте ни

Виж защо ранното ставане е вредно

Ето 12 причини, заради които не бива да ставте много рано.

1. Умора през целия ден
Някои хора изпитват силно чувство за умора през деня, ако се будят рано. Хората, които не събуждат твърде рано често имат проблеми и със заспиването вечер. Това се дължи на факта, че техните биологични часовници са настроени различно и не могат да свикнат да стават рано, пише факти.бг.

2. Недостиг на сън и лошо качество на съня
Хората, които намират за трудно ранното ставане, имат и проблем със съня през нощта. Това от своя страна води до недостиг на сън, липса на концентрация и други проблеми през деня. Качеството на съня е резултат от биологичните ритми на тялото. Ако не вървите в ритъм с биологичния си часовник, винаги ще се чувствате уморени. Биология е.
Това не е въпрос на ставане рано или късно, ако имате постоянен режим на съня, ще се чувствате по-енергични и продуктивни.

3. Липса на креативност и ефективност
Понякога ни се ще да следваме примера на обществото и да сме ранобудни, но истината е, че тези хора не достигат пълния си потенциал. Защо? Защото ранното ставане най-вероятно не е за тях. Късното ставане от друга страна може да повиши креативността и да ви мотивира да свършите повече работа. Креативността обикновено идва в моменти, в които сме свободни да мислим, а не когато сме заети, мислим как искаме да се наспим или сме изморени.

4. Полезно е за здравето
Според проучване на Уестминстърския университет хората, които се събуждат преди 7 часа обикновено имат по-високо ниво на стресови хормони от тези, които става по-късно. Хората, които се събуждат рано често водят начин на живот, пълен със стрес. В наши дни добре познаваме ефектите от стреса като например: отслабена имунна система, мигрени и в по-лоши случаи – депресия. Обектите на проучването също се оплаквали от лошо настроение и болка в мускулите.

6. Трябва да си легнете много рано
Попитайте който и да е ранобуден човек – той трябва да е в леглото много по-рано, отколкото си мислите. Ние имаме нужда от 8-часов сън, което означава, че тези хора трябва да си легнат в 8 или 9 часа вечерта, за да си го набавят. А това отнема от времето, което можем да прекараме с близките ни хора, семейството, приятелите. Това време е изключително полезно за нас. Всеки има нужда от контакт с околните, от разговор и забавления.

7. Вечеря и време за сън
Вечерите също идват много по-рано, ако трябва да си легнеш рано. Представете си да вечеряте в 7 вечерта, защото до 9-10 трябва да сте в леглото. А ако се забавите с вечерята, стомахът ви няма да има време да преработи храната качествено. Това води до натрупване на килограми и високи нива на холестерол.

8. Почивка за очите
Много хора днес работят на компютър, а това е ужас за очите. Очите също се измарят и от своя страна имат нужда от поне 7 часа почивка. Много от хората, които стават рано и работят извънредно, което не им позволява да си починат качествено.

9. Полезно е за студентите, които учат посред нощ
Учениците и студентите често учат до късно вечер, защото не могат да оставят нещо за следващия ден. Това ги прави по-уверени, че са направили необходимото за предстоящ изпит. Преговорите късно вечер са спасили много от нас от ниски оценки и всички го разбираме. И всички познаваме хора, които са се справили отлично на изпити, независимо че си поспиват повече сутрин.

10. Превенция срещу следобедните дрямки
Често след следобедна дрямка се будим замаяни и в лошо настроение. Хората ставащи рано често си взимат такива дрямки. Старайте се да спите достатъчно и да поддържате режим на съня, който да не ви оставя изморени още на обяд.

11. Полезно за децата
Децата се нуждаят от 10-часов сън, особено онези под 10 години. Абсурдно е да ги карате да стават рано. Оставете ги да сънуват днес, за да могат да стаант прдуктивни възрастни утре.

12. Помага в подобряването на концентрацията
Не можете да се концентрирате нормално, ако сте уморени постоянно. Добре отпочиналият ум е спокоен ум, а спокойният ум е концентриран ум.

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?