46
Следвайте ни

Вдигате долна граница на кръвното? Ето причините

viber icon

Въпросът на какво се дължи повишаването на долната граница на кръвното засяга хиляди хора, но така и не е даден категоричен отговор каква е причината за него.  

Дали единствено болните бъбреци „вдигат” долната граница. Някои специалисти в тази област обясняват подобни показатели по следния начин. Сърцето постоянно изтласква нови порции кръв в кръвоносните съдове.

И е обяснимо, че в момента на изтласкването налягането ще е по-високо. Затова първата цифра от този показател, да кажем 150 пункта (знаем нормата е 120) показва налягането в момент на съкращаване на сърдечния мускул при постъпване на кръв в съдовете.

То винаги е по-високо и се нарича систолично, защото съкращаването на сърцето се нарича систолия. Отпускането на сърдечната камера пък, се нарича диастолия и съответно налягането в този момент е диастолично, пише Zdrave.to. 

Освен бъбреците и сърцето, редица други фактори влияят на артериалното налягане: хормоните на надбъбречните жлези, емоционалното състояние, количеството изпивана течност, функцията на щитовидната жлеза, на хипофизата, на хипоталамуса и др.

Затова никой не може сам да определи по каква именно причина често е с висока долна граница, или пък с ниска. Само добър специалист може да го направи. Съответно, приемайте само онези лекарства, които ви предпише вашият лекуващ лекар.  

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Пак тъпотии

Пак тъпотии

27.09.2021 | 18:10

Стандартът от 120 / 80 е въведен от миналия век . Днес стандартите са други . И винаги трябва да се правят консултации при този проблем . Мен лично щяха да ме пратят на оня свят и то лекар кардиолог , който сега е шев на кардиото в транспортна болница . Винаги търсете ВТОРО , ТРЕТО МНЕНИЕ , НИКОГА НЕ ВЯРВАЙ ТЕ НА ПЪРВОТО , КОЕТО ВИ КАЖАТ . АЗ ИМАХ ШИП НА ВРАТА В НАЧАЛЕН СТАДИИ , ТЕ СЕ ОПИТАХА ДА МЕ ИЗКАРАТ ХИПЕРТОНИК . НИКАКВА ВЯРА НА ХОРАТА С БЕЛИ ПРЕСТИЛКИ . ТЯХ МЕ ГИ ИНТЕРЕСУВА ВАШЕТО ЗДРАВЕ . ИНТЕРЕСУВАТ ГИ ПАРИТЕ . НИЩО ДРУГО . ПРЕПОРЪЧВАТ ЛЕКАРСТВА , ОТ КОИТО ИМАТ ФАЙДА , ТОЕСТ ВЗИМАТ КОМИСИОННИ ОТ АПТЕКИТЕ. ТАМ КАТО ОТИДЕШ С РЕЦЕПТАТА ЗНАЯТ ПОСЛЕ НА КОГО И КОЛКО ПАРИ ДА ДАДАТ ОТ ПРОДАЖБИТЕ НА ДАДЕНО ЛЕКАРСТВО . ВСИЧКО Е МАФИЯ

Отговори
21 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?