4232

Вдигат болните на крака за два дни: Постбиотици помагат да преборим зимните вируси

Най-разпространените вируси през зимния сезон са преди всичко грипните вируси (Influenza virus), коронавирусите (HCov) и респираторно-синцитиалните вируси (RSV). Те имат ясен пик на заболеваемост през най-студените месеци от годината. Съществуват сред нас от древни времена и предизвикват респираторни заболявания

За съжаление, изключително малко са щамовете на зимни вируси, срещу които разполагаме със специфични ефективни антивирусни медикаменти. А и те невинаги помагат, понякога не се понасят, бързо развиват резистентност и често показват нежелани странични реакции.

Засега вирусните инфекции не се лекуват. С тях се справя човешкият имунитет. Ако обаче имунната система получи помощ отвън, тя ще пребори болестта по-бързо. 

Най-разпространеният начин за това са ваксините

Те са предназначени да провокират и укрепят имунната защита на организма срещу съответните вируси, като създадат „памет в имунната система. Те имитират естественото инфектиране, стимулирайки имунната система да развие специфичен имунен отговор. По-голяма част от антивирусните препарати като правило са предназначени за активиране на имунитета. Приемът на витамини също е предназначен за стимулирането му. Приемът на други лекарства цели само облекчаване на симптомите - температура, кашлица, хрема, разстройство и т.н. Т.е. лечението на вирусните инфекции се изразява в активиране и модулиране на имунната система.

По време на грипна или друга вирусна инфекция е препоръчително да се приемат постбиотици. Това са биогенни компоненти и метаболити, секретирани от живи бактерии или освободени след тяхното разрушаване, които всъщност осигуряват физиологичните ползи за човека. Това е най-новото и най-перспективно направление, свързано с темата за добрите бактерии и ползите за човека.

 

Постбиотиците ще снабдят организма с:

- имунологични метаболити (отрицателни регулаторни сигнални молекули, микро -РНК, биосърфактанти, тейхоеви киселини, пептидогликани, липополизахариди и пр.), които стимулират производството на имуноглобулини и цитокини, активиращи вродения и адаптивен имунитет;

- късоверижни мастни киселини (лактат, ацетат, пропионат, бутират), които модулират местния и системен имунитет;

- витамини (В-комплексни витамини, витамин К), които поддържат имунната система силна и подобряват броя и функцията на имунните клетки, като лимфоцити и макрофаги;

- ензими (протеаза, липаза, амилаза, лактаза, целулаза, пектиназа, ксиланаза и пр.), разграждащи сложните хранителни вещества на прости, целящи използване енергията на организма вместо за преработката им, за справяне с болестта;

- антимикробни метаболити (органични киселини, водороден пероксид, лизоцим, бактериоцини, екзополизахариди и пр.), които ще намалят възможността вирусната инфекция да прерасне в бактериална.

Следователно приемът на постбиотик по време на вирусни инфекции ще активира и модулира имунната система, подпомагайки я да преодолее болестта по-бързо и без допълнителни усложнения. Постбиотикът е доказано ефективен противовирусен препарат. Обикновено „изправя на крака“ за 1-2 дни.

А използването на постбиотик профилактично по време на сезонните вируси ще допринесе за поддържане на имунната система на необходимото ниво и предпази организма от развитието на вирусни инфекции. Последните научни проучвания сочат, че постбиотиците помагат на тялото да се справи с възпаления, да контролира надебеляването, да поддържа в норма кръвната захар, кръвното налягане и нивата на холестерола. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?