4232

Вълшебно действие! Кората от върба пази от Covid-19 и грип

Учени от Финландия са установили, че екстрактът от кора на върба има широкоспектърно антивирусно действие

Това се съобщава в публикация в списание Frontiers in Microbiology.

Екстрактът действа на обвити коронавируси, които причиняват настинки и COVID-19, и на ентеровируси без външна протеинова обвивка, свързани с инфекции като грип и менингит.

 
 За приготвянето на екстракта са събрани върбови клонки. Кората се нарязва на парчета, замразява се, стрива се на прах и след това се екстрахира с гореща вода.

В резултат на това са получени проби от екстракта, които учените са тествали срещу ентеровируси (щамове на вируса Коксаки А и В) и коронавируси (сезонен коронавирус и SARS-CoV-2).

Учените са използвали тест за цитопатично потискане, за да определят колко дълго екстрактът действа върху заразените клетки и колко добре потиска вирусната активност. Екстрактът не е увредил самите клетки и ефективно ги е предпазил от инфекция. Експериментите, проведени с проби от SARS-CoV-2, показват, че въпреки че този вирус може да навлезе в клетките, дори когато е третиран с екстракта, той не може да се размножава, след като е попаднал в тях.

 
Механизмът на действие на екстракта се състои в това, че той влияе върху повърхността на вирусите. Коронавирусите с обвивки изглежда са били унищожени, докато ентеровирусите без обвивки са били възпрепятствани да освободят своя геном. Все още обаче не е известно точно кое вещество в екстракта има антивирусен ефект.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?