44

Ваксините срещу ковид трябва да се актуализират всяка година, както е при грипа

Новият вариант на COVID-19 ​- ФЛИРТ, протича сходно с предходните. Той не е лек, но и в никакъв случай не е по-опасен. Въпреки че COVID сега е много по-различен от първоначалния си вариант, продължава да бъде много сериозно заболяване - с по-висока смъртност от грипа и с много дълготрайни ефекти. Това каза по Nova news ръководителят на лаборатория в Берн д-р Аспарух Илиев.

Той обясни, че ФЛИРТ е акроним на конкретни мутации в коронавируса, чиято цел е да заобиколят имунитета и съответно да намалят устойчивостта от преболедуване и ваксина.

„Това означава, че всяка година ще трябва да пренагаждаме ваксините, както се случва и при грипа“, допълни д-р Илиев.

По думите му, това, което липсва при коронавируса, е изразена сезонност. „Все още се вижда, че и в по-топлите периоди има случаи на заболяването. Смятам обаче, че сезонността ще се случи до година-две“, допълни още д-р Илиев.

По отношение на ваксинацията специалистът каза, че в цял свят се наблюдава намаляване на поставяне на бустерни дози, препоръча реваксинация, като най-доброто време е октомври-ноември. Д-р Илиев допълни, че рисковите групи си остават възрастните хора, хората с хронични болести, хората с диабет.

Доктор Илиев коментира и двете разработки на ваксини срещу СПИН, пуснати за клинични изпитания. Той каза, че проблемът при този тип ваксини е, че вирусът мутира много бързо.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?