Следвайте ни

Важно за дамите: Профилактичните прегледи, които никога да не пропускате

viber icon

В зависимост от възрастта, има различни неща, които е задължително да следим, за да сме убедени, че сме в добро здраве, тегло, с добър хормонален баланс, а и като цяло, че тялото ни се развива и функционира добре. Профилактичните прегледи могат да ви покажат как тялото ни страда от вредни навици, като например вреда от тютюнопушене, злоупотреба с алкохол и тн. Но и важно да знаем какви профилактични прегледи е силно препоръчително да посещаваме и на какъв интервал:

Гинеколог (преглед с ехограф и цитонамазка) - веднъж годишно

Всяка жена над 20 годишна възраст, задължително трябва да има ежегоден контролен преглед при гинеколог, включващ ехограф и цитонамазка. Това важи и за  жени  със сравнително ниско активен полов живот. Цитонамазката е задължително да правите всяка година, за да следите доброто здраве на половата система.  Цитонамазката е тестът, с който се откриват ранни признаци за рак на шийката на матката, който за съжаление, се среща все по-често, даже и при жени със сравнително ниска полова активност. Това профилактично изследване е изключително важно, не го подценявайте и пренебрегвайте, пише actualno.com.

Личен лекар  - веднъж годишно

Хубаво е да посещавате личния си лекар веднъж годишно за консултация какви изследвания би трябвало да си пуснете за вашата възраст. В общия случай, добре е да си пускате ПКК (пълна кръвна картина) и урина, поне един път в годината, за да следите дали всички стойности са в норма. Това важи за всички възрасти.

Мамограф - след 35 навършени години, задължително веднъж годишно

Изследванията за рак на гърдата и доброто състояние на млечните жлези, са от изключителна важност за всяка жена, навършила 35 години, и/или кърмила, било и то по-рано. Мамографията може да се използва, както за скрининг при жени без установени симптоми/, така и за диагностика; при наличие на оплаквания, в зависимост от целта на изследването.

Зъболекар - след 25 годишна възраст, веднъж на 6 месеца

Денталното здраве е не по-малко важно, а доста от нас пренебрегват това, основно и заради финансов аспект. Проблемът е, че ако не отидете навреме да се отстрани проблем, то вероятно ще стане още по-скъпоструващо лечение. Добре е да посещавате зъболекаря си веднъж на 6 месеца, за да може да почиства обстойно зъбния камък и да проверява за наличие на кариеси и парандонтит, които открити своевременно, се лекуват лесно.

Дерматолог - след 25 годишна възраст, веднъж на 1-2 години

Посещението при дерматолог е силно препоръчително, за да следите скалпа на главата си, кожата на лицето, както и останалата кожа по тялото ни. За съжаление, рак на кожата е най-често срещаната форма на рак, затова е силно препоръчително да посетим дерматолог контролно. Особено е препоръчително и за изследване на структурата на скалпа, както и кожата по лицето ни.

Очен преглед - след 30 годишна възраст, веднъж на всяка година

Здравето на очите ни е от изключителна важност, а понякога трудно осъзнаваме, че зрението ни е възможно да се е влошило. Като превантивна мярка е добре да посещаваме редовно офтолмолог, за да се следи потенциална нужда от очила, корекция, лекарства. 

*Нека се има предвид, че горепосочените интервали за прегледи са само в случай на липса на оплаквания и става дума за профилактично изследване. Никога не чакайте такива интервали за предглед, ако имате симптоми, които ви притесняват и винаги се консултирайте с лекар своевременно!

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?