1553
Следвайте ни

Важно откритие! Откъде идват аутизмът и епилепсията при децата

viber icon

Американски учени откриха неизвестни досега мутации в гена CNTNAP2, при които се увеличава риска малките деца да развият аутизъм и епилепсия. Описанието на изследването е публикувано в научното списание „Neuron”, пише БГНЕС.

Добрата новина е, че вече можем да синтезираме непокътната версия на протеина CNTNAP2, за производството на който е отговорен този ген. Може да се инжектира в цереброспиналната течност на децата, което ще потисне необичайно високата активност на невроните в мозъка им, разказва един от авторите на изследването проф. Петер Пензеш Сенерозападния университет в Чикаго.

Пензеш и колегите му откриха неизвестни досега мутации в гена CNTNAP2, които обясняват защо около 50% от носителите на разстройства от аутистичния спектър страдат и от различни форми на епилепсия. Учените стигнаха до това заключение по време на мащабен анализ на това кои молекули произвеждат нервните клетки на деца с аутизъм.

Биолозите изследвали дали аутизмът води до смущения в работата на химическите сигнали, които нервните клетки обменят помежду си. За да отговорят на този въпрос, биолозите събрали проби от цереброспинална течност от няколко десетки носители на разстройства от аутистичния спектър и техните здрави връстници и проучили разликите в техния химичен състав.

Пензеш и колегите му измерили концентрацията на около двеста молекули, които се произвеждат и секретират от нервните клетки в цереброспиналната течност. Оказало се, че при децата с аутизъм делът на протеина CNTNAP2 - една от основните „спирачки“ в дейността на нервната система, е забележимо по-нисък.

Генетиците установили, че мозъчната тъкан започва активно да произвежда това вещество по време на продължителни епизоди на необичайно висока невронна активност. Неговите молекули проникват в съседните нервни клетки и потискат тяхната дейност, което предпазва мозъка от превъзбуждане и предотвратява развитието на епилептичен припадък.

Това обаче не се случва в мозъците на аутистите, тъй като в техния геном има мутации, които намаляват активността на протеина CNTNAP2 или пречат на гените да го произвеждат. Тази ДНК особеност при децата с аутизъм може да обясни защо толкова много носители на разстройства от аутистичния спектър страдат от епилепсия, смятат учените.

Според Пензеш и колегите му в близко бъдеще те ще тестват в експерименти върху мишки дали е възможно да се потиснат някои от симптомите на аутизъм и епилепсия с помощта на инжекции с изкуствен аналог на протеина CNTNAP2. Успешното завършване на тези експерименти ще даде шанс за нормално развитие на много деца с епилепсия и разстройства от аутистичния спектър. 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?