44
Следвайте ни

В карамфила има вещества, които блокират коронавируса

viber icon

Китайски учени откриха, че съцветията на карамфиловото дърво съдържат вещества, които могат да блокират активността на протеина Mpro - един от трите ключови ензима, необходими за размножаването на новия вид коронавирус. Резултатите са публикувани в bioRxiv.

"Открихме, че съцветията на тези сортове карамфилово дърво, които се използват в китайската традиционна медицина, имат неизвестни досега видове пектини, които потискат размножаването на SARS-CoV-2. За разлика от други захари, откритите от нас вещества директно инхибират ензима Mpro, а не предотвратяват навлизането на вируса в клетките", се казва в статията.


Според учените ензимът Mpro е почти непроменен в хода на еволюцията на коронавируса, което прави пектините от карамфил особено привлекателни като средство за борба с COVID-19.

Откритието, ръководено от Дин Кан, професор в Шанхайския институт по фармакология, е направено в рамките на "преброяване" на захарните вещества, съдържащи се в карамфила, които потенциално имат бактерицидни и антивирусни свойства. Изследователите проучват как екстрактът от растението действа върху заразени клетки и как отделните захарни молекули действат върху новия вид коронавирус. Те откриват, че тези полизахариди могат да забавят образуването на нови вирусни частици в заразените клетки с 99,9%.


Изследователи от Ухан вече доказаха, че някои лекарства, предназначени за борба с хепатит С и ебола, могат да забавят размножаването на SARS-CoV-2. Част от тях вече се използват в медицинската практика за лечение на COVID-19, но изследователите продължават да търсят други средства, способни да забавят размножаването на вируса. Според учените някои вещества, съдържащи се в екстракти от черен чай, змийска отрова и пелин, също могат да потиснат размножаването на SARS-CoV-2.

Коментари (1)

Така ли?

Така ли?

02.11.2021 | 06:10

Ето защо са най-подходящи за погребения.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?