Следвайте ни

Ужас! Тези антибиотици причиняват рак

viber icon

Наскоро проведено изследване показало, че развитието на някои видове рак може да се предизвика от прием на антибиотици.

Изследователи от Университета “Хопкинс” открили, че сред пациентите, принудени дълго време да приемат антибиотици (в частност най-популярните - пеницилин и цефалоспорин), броят на хората с диагноза “рак на червата” е по-висок, в сравнение с тези, които не приемат подобни лекарства.

Изследването показало, че колкото повече лечебни антибиотични курсове е провел човек, толкова по-висок е рискът от злокачествено новообразувание.

Специалистите смятат, че не е изключено продължителният безконтролен прием на лекарства, в т.ч. и антибиотици, да създаде условия за възникване на раково заболяване, защото прекаляването с медикаменти предизвиква нарушаване на нормалната чревна флора.  

Специалистите предполагат, че е възможно не самите антибиотици да предизвикват рак, а болестите, които биват лекувани с тях.

А тези болести са: човешки папиломен вирус; хепатит В и С; хеликобактер пилори; затлъстяване; алкохолизъм. В днешно време лекарите смятат, че не съществува една-единствена причина за възникване на колоректален рак.

Вероятността за това е по-висока у хора с наследствена предразположеност. При пациенти с генетично обусловени синдроми (полипоза, синдром на Линч) вероятността от колоректален рак е десетки пъти по-висока.

Повишен риск съществува и при страдащите от възпалителни чревни заболявания - болест на Крон, язвен колит. Доказана е връзката между рака на дебелото черво и затлъстяването; употребата на червено и преработено месо, и голямо количество рафинирана храна.

Подмладяването на колоректалния рак в днешно време се обяснява именно с наднорменото тегло и промяна в начина на хранене. Zdrave.to

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?