Следвайте ни

Учените със сензационно откритие кое помага да заспите по-бързо

viber icon

Огромен брой хора срещат проблеми, когато се опитват да заспят всяка вечер, пише zdrave.to. За щастие, прости промени в диетата могат да им помогнат да спят по-дълго и по-силно.

Липсата на сън е един от най-често срещаните проблеми сред хората. Статистиката показва, че на всеки трети човек му липсва необходимото количество сън през нощта.

Всичко това влияе негативно на настроението, нарушава концентрацията и вниманието. Освен това недостигът на сън увеличава риска от сериозни медицински състояния, включително сърдечни заболявания и диабет.

За щастие има прости промени в начина на живот, които помагат да се реши този проблем. Те включват корекции в храненето. Учените откриха плод, който осигурява на човек желано чувство на сънливост.

Изследователи от Медицинския университет в Тайпе откриха, че кивито има свойства, които позволяват на човек бързо да заспи.

По време на експеримент, който продължил 4 седмици, 24 възрастни доброволци консумирали по две кивита час преди лягане всяка вечер.

В края на наблюденията резултатите показали, че яденето на този плод помага на хората да заспят с 42% по-бързо от участниците от контролната група, които не са яли нищо преди лягане.

Освен това в първата група качеството на съня през нощта се подобрило с около 5%, а общата продължителност на съня се увеличила с 15%.

Изследователите подчертават, че магическата съставка в кивито е серотонин, вещество в мозъка, което регулира цикъла на съня и събуждането.

Е, най-голям ефект дава две кивита преди лягане. Освен това изследователите препоръчват да се ядат други плодове и зеленчуци, които са богати на антиоксиданти, като горски плодове, сливи и стафиди.

Всички те ви позволяват да преодолеете оксидативния стрес поради нарушения на съня.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?