Следвайте ни

Учените откриха: Ето кои са най-застрашени от инфаркт

При дамите заболяването идва по-рядко заради женските хормони

viber icon

Медицината отдавна е установила, че мъжете и жените не само ги ловят различни заболявания, но и боледуват по различен начин. Причината за това не се корени толкова в психологията, колкото в различния начин, по който функционират много от органите при двата пола.

Женските хормони предпазват от инфаркт

Кръвта при мъжете е средно с 10% по-гъста, което е предпоставка за по-лесното образуване на тромби. Женското сърце е по-малко от мъжкото и затова бие по-бързо. При мъжете то извършва средно 60-70 удара в минута, а при жените - 80-90. Представителите на силния пол 3 пъти по-често получават инфаркти или инсулти, особено във възрастта между 40 и 55 години. По-често те се срещат при типа “мачо”, т.е. при най-сексуалните и агресивните мъже. Самотните мъже имат по-издръжливо сърце, пише здраве.бг.

Всичко опира до хормоните. Женският полов хормон - естрогенът, е един вид природен защитник на кръвоносните съдове. Колкото повече е той, в толкова по-добър тонус са съдовете. Затова женските кръвоносни съдове са по-пластични и по-малко са подложени на атеросклероза. В периода на менопаузата ситуацията се променя - естрогенът се изработва в по-малки количества, еластичността на съдовете намалява, капилярите стават крехки.

Ако мъжете са склонни към ранни и внезапни инфаркти, то при жените “инфарктното” време започва след 60-65-годишна възраст. Тогава повечето жени страдат от хипертония, диабет и т.н. Затова през този период от живота си те понасят по-тежко сърдечните пристъпи и по-често умират от тях.

Мъжете се “износват” по-бързо

Теглото на женския мозък е с 12% по-малко от мъжкия и затова кръвоснабдяването в него е с 1,3 пъти по-активно. Учените от Университета на Пенсилвания са направили томографско изследване на 200 души на възраст от 18 до 80 години и са установили, че тъканите на мъжкия мозък се износват 1,5-2 пъти по-бързо, отколкото тези на женския. През много отдели на женския мозък за едно и също време протича с 15% повече кръв, отколкото в същите отдели на мъжкия.

Вероятно, това е и причината представителите на силния пол по-често да получават инсулти или да страдат от болестта на Алцхаймер. След 45-годишна възраст невроните на мъжкия мозък започват да се обновяват с 1,5 пъти по-бавно, отколкото при жените и затова старческото слабоумие (деменцията) по-бързо и по-често се среща при мъжете.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?