1553

Учени създават здравословен бял хляб

Учените се опитват да създадат нов вид хляб, който да е също толкова здравословен, колкото пълнозърнестия, но да изглежда и да има вкус като белия си събрат. Проектът, ориентиран към любителите на белия хляб, е финансиран от правителството с цел подобряване на здравословните качества на храните в Обединеното кралство.

Изследователите планират да добавят малки количества грах, боб и зърнени култури към сместа за хляб, както и трици и пшеничен зародиш, които обикновено се отстраняват от бялото брашно.

В миналото производителите на хляб са се опитвали да направят своите бели хлябове по-здравословни, като са добавяли трици към брашното, но клиентите им не са харесвали вкуса и текстурата. Изследователският проект все още е в начален етап.

Д-р Катрин Хауарт от университета в Аберистуит, която е един от ръководителите му, заяви, че учените са започнали да анализират подробно химическия състав на съществуващото бяло брашно. Тя заяви, че повишаването на хранителните му стойности до нивата на пълнозърнестия хляб при запазване на вкуса и усещането за бял хляб е деликатен баланс.

Тя каза, че е необходимо да се добавят обратно по-малки количества пшеничен зародиш и част от триците, които се отделят в процеса на смилане, както и да се добавят други зърнени култури, които са по-богати на витамини, минерали и фибри, като киноа, теф, сорго и просо. Зеленият грах и нахутът ще осигурят допълнителни протеини.

"Искаме да разберем какви точно витамини и минерали се губят по време на процеса на смилане", казва д-р Хауарт.

"Използвайки други зърнени култури, можем да повишим нивата на желязо, цинк и витамини и най-вече съдържанието на фибри, защото белият хляб съдържа много малко фибри, които са много важни за доброто здраве", допълва ученият.

След като д-р Хауарт предложи няколко възможни рецепти, Крис Холистър, мениджър продуктово развитие в производителя на брашно Shipton Mill в Глостършир, ще ги превърне в хляб. "Повечето хора знаят, че пълнозърнестият хляб е по-полезен за вас, но много от тях се отказват заради вкуса му или защото не са свикнали с него и просто не се интересуват", казва той за предизвикателството.

Последният етап ще бъде да се тества новият хляб върху хора, за да се види дали те могат да го различат от нарязаните бели филии от супермаркета.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?