Следвайте ни

Учени разкриха защо е опасно да се къпем в морето

Любителите на морето имат три пъти по-голям риск от кожни и ушни заболявания

viber icon

Британски учени откриха какви опасности очакват любителите на плуването в морето. Изследването е публикувано в списанието Water Research.

 

 


Според експерти, любителите на плуването в морска вода по-често се оплакват от появата на респираторни и инфекциозни заболявания.


Изследвани са над 2600 души, които често почиват на море в Англия и Уелс. Оказа се, че 24 процента от тях забелязват симптоми на респираторни инфекции, заболявания на очите, ушите и кожата. От тези, които се страхуват да не плуват в морето, само седем процента се оплакват от подобни проблеми.


Изследването казва, че любителите на морето имат три пъти по-голям риск от кожни и ушни заболявания. Лекарите обаче не потвърдиха висок риск от стомашно-чревни и респираторни заболявания при къпещите се хора.

Учените отбелязаха, че отпускането край водата оказва положителен ефект върху здравето на хората, но трябва да внимавате при избора на място за почивка. Басейните трябва да са чисти.


"Колкото повече вредни бактерии присъстват във водата, толкова по-висок е рискът от оплаквания от коремна болка и диария в бъдеще", пишат експертите, пише zdrave.to.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?