46

Учени: Мозъкът е нащрек за заплахи и докато спим

След дълъг и тежък ден много хора заспиват пред телевизора. Има и много, които изобщо не могат да спят без телевизор. Учените посочиха вредността на подобни навици, пише „Дейли Мейл“, цитиран от БГНЕС.

Човешкият мозък следи непознати звуци и гласове, докато спим, като остава нащрек за потенциални заплахи, според ново проучване. Изследователи от Австрия изследвали спящи и измервали мозъчната им активност в отговор на известни и непознати звуци.

Слушането на непознати гласове насън кара човешкия мозък да се включи в чуването на тези гласове по време на частта от съня без бързи движения на очите (NREM), първия етап на съня. Изследователите обаче не са забелязали същия ефект по време на REM, най-дълбоката фаза на съня, вероятно поради промени в микроструктурата на мозъка, казват те. Въпреки че очите ни са затворени, мозъкът продължава да следи заобикалящата ни среда, докато спим, балансирайки нуждата от защита на съня с необходимостта от събуждане. Един от начините да постигне това е да реагира избирателно на непознати гласове вместо на познати, казват експертите. Това може да се обясни с дългия процес на човешката еволюция и необходимостта от бързо събуждане пред потенциална опасност, която се характеризира с по-малко известни звукови знаци.

Като цяло проучването предполага, че непознати гласове - като тези, идващи от телевизията - пречат на спокойния нощен сън, защото мозъкът е по-буден. Изследването е ръководено от изследователи от университета в Залцбург и публикувано в списание JNeurosci. „Нашите открития подчертават разликите в отговорите на мозъка към слухови стимули въз основа на важността им за спящия“, казва екипът в своя документ. "Резултатите показват, че неяснотата на гласа е мощен стимулатор на мозъчните реакции по време на NREM фазата на съня."

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?