Следвайте ни

Учени: Детското затлъстяване крие смъртоносна опасност

viber icon

Израелски учени откриха, че наднорменото тегло в юношеска възраст е основният фактор за ранен инсулт, независимо от наличието или липсата на диабет от първи и втори тип. Резултатите от изследването са публикувани в списанието на Американската кардиологична асоциация Stroke.

Учени от Еврейския университет в Йерусалим и от Медицинския корпус на Израелските сили за отбрана анализирали информацията за индекса на телесна маса (ИТМ) на израелски граждани, съдържащи се в базата данни на Израелските сили за отбрана и я съпоставили с информацията от Националния регистър за инсулти.

В проучването попаднали 1,9 милиона човека на възраст от 16 до 20 години, преминали пълно медицинско изследване в периода 1985 – 2013 г. От тях през периода 2014 до 2018 г. 1088 души са получили инсулти: 921 исхемични и 167 хеморагични. Средната възраст по време на инсулта е била 41 години.

Авторите на изследването разделили всички участници в пет групи според ИТМ: с поднормено тегло, с нормално ниско, с нормално високо, с наднормено тегло и със затлъстяване. Резултатите от анализа показали, че по-високият риск от първи исхемичен инсулт преди навършването на 50 години възраст е пряко свързан с ИТМ в младежка възраст.

В сравнение с участниците от групата с нисък ИТМ, юношите с наднормено тегло са имали два пъти по-висок риск от ранен инсулт, а затлъстелите - 3,4 пъти по-висок, независимо дали са имали диабет тип 2 или не.

Интересното е, че дори младежите от групата с нормално висок ИТМ са били по-податливи на инсулт преди 50-годишна възраст в сравнение с тези в групата с нормално нисък ИТМ.

„Нашите резултати подчертават важността на ефективното лечение и предотвратяването на високи и прекомерно високи ИТМ в младежка възраст”, заяви ръководителят на изследването доц. Гилад Твиг. Това изследване показва за първи път, че рискът от инсулт, свързан с по-високите стойности на ИТМ, е еднакъв както за мъжете, така и за жените.

Последните научни изследвания показват, че инсултът в ранна възраст се лекува по-трудно и често води до рецидиви: повторен инсулт, сърдечен пристъп и преждевременна смърт.

Възрастните, които са претърпели инсулт в по-ранна възраст, са изправени пред лоши функционални резултати, което може да доведе до безработица и депресия. Въпреки това преките и косвените разходи, свързани с профилактиката и лечението на инсулт, са високи и се очаква само да се увеличат, тъй като честотата на инсултите продължава да нараства, подчерта ученият, пише БГНЕС.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?