1939

Трикове за предпазване от кърлежи през лятото

Кърлежите са опасни вредители, защото могат да пренасят застрашаващи живота инфекции и заболявания, когато се впият в кожата и останат там достатъчно дълго, за да заразят. Най-доброто което можете да направите, за да се предпазите, е да не допускате кърлежите да ви докоснат. Има някои хитри начини да намалите риска от ухапване от кърлеж, пише az-jenata.bg.

Ето ги и тях:


1. Придържайте се към средата на пътя.

Когато сте на открито и се разхождате, в планината или в полето, придържайте се към пътеката или към средата на пътя. Кърлежите предпочитат да стоят в краищата, в по-гъсти и неотъпкани райони, където чакат своите жертви.

2. Носете бяло.

Преди да се впият в кожата, кърлежите са много малки. Трудно е да ги забележите с просто око, освен ако целенасочено не ги търсите по тялото си. Ако носите бели дрехи и сте на открито, ще ви е по-лесно да видите кърлежа по дрехите си преди да ви е ухапал.


3. Пазете главата си.

Главата може да бъде засегната от ухапване на кърлеж, затова е много важно да я пазите. Ако кърлежът се впие в окосмената част на главата ви, може да отнеме много дълго време преди да усетите. Дръжте косата си вързана. Носете шапка. Не забравяйте да използвате репелент върху кожата и върху лицето си, ако сте в зона с гъста растителност.

4. Вдигнете чорапите над панталоните.

Увийте чорапите си над панталоните. Втъкнете панталоните в тях така, че да не може кожата ви да се вижда. Така ще направите кожата на краката по-труднодостъпна за кърлежите. Можете да нанесете репелент и върху дрехите си, за да отблъсквате по-сигурно кърлежите.

5. След разходка проверете кожните гънки и влажни зони на тялото.

Кърлежите обичат да се впиват във влажни зони, където кожата е по-тънка и има гънки. Обикновено това са тъмни участъци от тялото. Фокусирайте се върху слабините, задната част на коленете, подмишниците, врата, косата, около пъпа, под линията на гърдите (за жените).

6. Влезте веднага под душа.

Проверката на цялото тяло е най-лесна под душа. Влезте да се изкъпете след разходка в планината или на открити тревни площи. Прегледайте всяка зона от тялото. Изтъркайте добре всички кожни гънки. Използвайте гъба за тяло или скраб.

Ако забележите кърлеж, най-добре потърсете помощ от лекар специалист, който да го извади безопасно.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?