46

Три традиционни български храни вършат чудеса с храносмилането

Правилното хранене е необходимо не само за коригиране на фигурата, а и за общото здраве и нормалното функциониране на организма, пише zdrave.to.

Например, ако човек не се храни добре, тогава хранителните вещества ще се усвояват по-лошо, а това води до дискомфорт и влошаване на благосъстоянието.

Храносмилането се влияе от много фактори – от стреса, до скоростта на хранене. Всичко това обаче може да бъде изгладено и възстановено с помощта на определени храни.

• Кисело мляко

Сигурно сте чували, че киселите млека съдържат бифидобактерии, които подобряват процеса на храносмилане. Те навлизат в стомаха и помагат да се усвоят всички хранителни вещества, които човек използва. Освен това, такъв продукт създава благоприятна киселинно-алкална среда за храносмилането. Лекарите препоръчват да се избират натурални кисели млека, без оцветители и аромати. Ако не можете да консумирате чист продукт, добавете естествени плодове и подсладители сами.

• Сини сливи

Този продукт е широко известен като естествен лаксатив и поради това се препоръчва на тези, които имат проблеми с ходенето по голяма нужда. Най-добре е да изберете сини сливи, вместо специални препарати, тъй като те нямат странични ефекти, ако се консумират в умерени количества. Сините сливи също са с високо съдържание на фибри, което ги прави още по-здравословни.

• Овесени ядки

Ястията, приготвени от тази зърнена култура, са идеални за хора, които имат проблеми с храносмилателния тракт. Първо, валцуваният овес създава филм в стомаха, като по този начин изпълнява защитна функция. Това е особено важно за хора с гастрит, панкреатит или язва на стомаха. Тази зърнена култура също е много богата на витамин Е, който се счита за естествен сорбент за организма и е полезен в случаи на отравяне и лошо храносмилане.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?