1553

Три чаши кафе на ден удължават живота

Редовно пиещите кафе са с 12% по-малка вероятност да умрат от тези, които не пият, а рискът от сърдечно-съдови заболявания е с 20% по-нисък, според новото проучване.
Учените обаче са открили, че тези ползи съществуват само при консумация на смляно кафе, а не на разтворими напитки.

Изследването е проведено върху близо 500 000 души във Великобритания и е продължило 11 години, а авторите му от университета Semelweiss в Унгария и Queen Mary University в Обединеното кралство го публикуват в "European Journal of Preventive Cardiology".

Пиенето на повече от три чаши кафе на ден не повишава положителния ефект, но освен кофеин, кафето съдържа и минерали и антиоксиданти, които намаляват риска от рак, диабет тип 2 и деменция, пише rozali.com.

Докато други научни изследвания предупреждават, че кафето може да повлияе неблагоприятно на кръвното налягане или сърдечно-съдовите заболявания, д-р Стефан Петерсен от университета Queen Mary, един от авторите на изследването, казва, че техните открития показват, че то не само не е вредно, но може да бъде и полезно.

Петерсен посочва, че тяхното проучване е направено върху най-широката извадка досега и се фокусира върху сърдечно-съдовите ефекти.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
ДАН КОЛОВ

ДАН КОЛОВ

19.02.2023 | 06:15

Кажете го това на доктор Чирков бог да го прости.Човекът казваше само нес кафе да се пие и то нито дълго нито късо а нормално.Всички останали кафета еспресо,турски и всякакви други забравете! До 4 кафета на ден и всичко е нормално дори и за хора със сърдечни заболявания.Ако на мен не вярвате,гледайте му интервюто!

Отговори
2 0
Иво

Иво

19.02.2023 | 02:46

Какви глупости пишете! Всеки знае, че кафето е вредно! В цивилизованите държави пият предимно чай! Е има и глупаци разбира се, които се тровят с гадното кафе!

Отговори
2 3
Некомпетентен си

Некомпетентен си

19.02.2023 | 06:18

Далеч си от познанията за кафето.Ямно повече ги разбираш нещата от доктор Чирков например.

Отговори
2 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?