Следвайте ни

Тревога! Зараза разболя четирима за седмица

Ситуацията в Пловдив и региона се усложнява, алармират експертите

viber icon

Четирима пловдивчани се разболяха от салмонелоза през последната седмица. За това информираха от Националния център за обществено здраве и анализи. Експертите предупредиха, че ситуацията се усложнява в Пловдив и региона, след като за толкова кратко време се разболяха четирима душа. От началото на годината месечно салмонелозата тръшва между двама и трима души, като изключението е било през май, когато от нея са пострадали петима души. 

Медиците припомнят, че това е инфекциозно заболяване, причинители на което са бактерии, наречени салмонели. При тяхното разпадане се отделя ендотоксин, който уврежда нервната система и вътрешните органи на човек. Някои от тези бактерии отделят и ентеротоксин, който причинява стомашно разстройство.

Те са анаеробни и се развиват добре във всяка хранителна среда с температура от 10 до 40°С. Устойчивостта на салмонелната бактерия е висока и зависи от влагата, температурата и киселинността на средата. Те се развиват и размножават успешно в храни като яйца, месо, риба.

Със салмонелоза можем да се заразим най-вече чрез прием на неправилно обработена храна. Инфекцията започва внезапно, сред група хора, консумирали еднаква храна и поели от нея салмонелните бактерии. В обществени басейни и водоеми също можем да се заразим. Устойчивостта на бактериите позволява пренасянето им чрез контактни предмети, което ги прави много опасни за малки деца. 

Реална опасност от заразяване съществува и за хората, които имат пряка връзка с животни, като ветеринари, гледачи на животни, колбасари и кухненски работници. Рядко заразяване се предизвиква от здрави бактероносители, които замърсяват хранителните продукти. Инкубационният период е къс - от няколко часа до едно денонощие.

Лечението на салмонелоза се състои в прием на препарати, съдържащи калций -глюконат, лактат, нестероидни противовъзпалителни средства, глицерофосфат, медицински въглен и витамини и пробиотици, възстановяващи чревната микрофлора.

За да се защитим от коварните бактерии, трябва да избягваме консумацията на сурово месо, мляко и яйца. Много важна е правилната термична обработка и правилното съхраняване в хладилник на храните. Не на последно място трябва да споменем, че е нужен добър ветеринарен контрол над животните.

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?