Следвайте ни

Тревога! Високото кръвно настъпва към младите хора

Петъчна акция в 11 града дава възможност за консултация и измерване на стойностите

viber icon

Сърдечносъдовите заболявания остават водещата причина за смърт в света. Заболеваемостта от артериална хипертония за страните от Европейския съюз е между 30-45%. В България сърдечносъдовите заболявания заемат първо място като причина за смърт и инвалидизация. Това  съобщиха от Българската лига по хипертония. По данни на НСИ, проведено eвропейско здравно проучване за периода 2008-2017 година показва, че заболеваемостта от хипертония при лица над 15-годишна възраст е около 30%. Наблюдава се общо нарастване на случаите, регистрирани с хипертония, и увеличаване на пациенти с високо кръвно налягане в по-млада възраст - 45-65 години, т.е. подмладяване на болестта. 

Изследванията сочат и увеличаване на процента на регистрирани пациенти с предсърдното мъждене. Това е най-честата аритмия вследствие на високо кръвно налягане, която

повишава риска от мозъчен инсулт от 3 до 5 пъти,

води до когнитивни нарушения, учестява и влошава сърдечната недостатъчност. Мозъчният инсулт сам по себе си е втората водеща причина в целия свят, следваща сърдечносъдовите заболявания, асоциирана с лоша прогноза, висок процент на рецидив, повишена смъртност и ръст на разходите за здравната система.

Всичко това се дължи главно на факта, че повечето хора с артериална хипертония не се лекуват, което се обяснява с ниските нива на информираност и липсата на регулярно измерване на кръвното налягане. Причините за високото кръвно налягане са свързани и с идентифицируеми рискови фактори на средата, като свръхтегло, прекален прием на алкохол и сол с храната, както и недостатъчна физическа активност.
Скрининговите проучвания по инициатива на Българската лига по хипертония и партньори, направени на публични места през годините, сочат данни за висока честота на хипертонията и

недостатъчен контрол при вече настъпили усложнения.

Това мотивира ежегодното провеждане на национални информационни кампании и масови измервания на артериално налягане в България. 

На 17 май - петък, в Пловдив, София  Варна, Бургас, Плевен, Стара Загора, Русе, Велико Търново, Хасково, Сливен и Пазарджик ще се проведат акции по безплатно мерене на кръвното налагане, съобщиха от Българската лига по хипертония, организатор на кампанията. Националната здравна кампания ще премине под мотото "Качеството на фокус при оптимален контрол на кръвно налягане". Тя се осъществява по повод 17 май - Световен ден за борба с хипертонията.  

За 13-и пореден път в страната ще се проведе национална здравна кампания по инициатива на Българската лига по хипертония в партньорство с Българския червен кръст, фондация „Национална мрежа Сърце за сърце“, Национална пациентска организация, Асоциацията на студентите медици в България, Асоциацията на студентите фармацевти в България, Център за Спешна медицинска помощ София, Лайънс клуб и др. 

Официалното откриване на националната инициатива ще се състои на пл. ″Света Неделя″ №7. Същия ден от 11 до 18 ч. във включените градове на публични места ще бъдат разположени пунктове, където гражданите ще се информират по проблемите на хипертонията с

възможност за квалифицирани консултации

за хипертоници, като ще получат информационни материали с нормите на поведение при артериална хипертония. На пунктовете ще се измерва тегло и кръвно налягане на желаещите с електронни апарати, снабдени с AFIB-технология за откриване на предсърдно мъждене, без ЕКГ. Тази технология е подходящ и сигурен метод за скрининг на асимптомно предсърдно мъждене в домашни условия за профилактика на мозъчен инсулт и за проследяване ефективността на лечение на пациенти с артериална хипертония или с риск от предсърдно мъждене.

 

Къде да се прегледаме 

 

17 май, петък, 11-18 ч.


• София - пл. ″Света Неделя″ №7 (до входа на МЕТРО станция Сердика)

•    София - до подлеза на хотел "Плиска", бул. „Цариградско шосе“ 10В

• Пловдив ​- ул. Княз Александър I Батенберг" (парк между 27 и 29 номер)

• Пазарджик - площад "Съединение" (до парк „Градска градина“)

• Стара Загора - Централен парк “5 октомври” (до фонтаните)

• Бургас - ул. „Александровска” (пред сградата на Общината)

• Варна - площад „Независимост“ (пред Операта)

• Русе - площад „Свобода”, срещу Съдебна палата

• Плевен - площад „Възраждане”, срещу фонтаните

• Хасково - пешеходна зона между Общински и Областен съвет (площад „Общински“ и площад „Свобода“)

• Сливен - пред храм "Св. Димитър" („Попската градина“)

• Велико Търново - парк Марно поле 

 

 

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?