71

Тревога: Жегите в Европа станаха опасни за здравето ВИДЕО

Появиха се опасни нива на озон

 

Стойностите на озона се покачват до нива, опасни за здравето в Северозападна Европа заради горещата вълна, предаде ДПА, цитиран от dariknews.bg.

"В средата на юли дневните максимални стойности на озона близо до земната повърхност, по пладне, достигнаха нездравословни нива в Португалия, Испания и Италия, като на някои места бе измерена концентрация от над 200 микрограма на кубичен метър", предупреждават експертите.

Ситуацията вероятно ще се нормализира, въпреки че нивата се очаква да се повишат над 120 микрограма на кубичен метър в северните и западните части на Европа заради рекордно високите температури. След като достигнат своя пик, ще започнат да намаляват, се казва в разпространеното съобщение.

 

"Озонът на земната повърхност е основен замърсител на въздуха, който може да засегне човешкото здраве, селското стопанство и дори екосистемите, хората и околната среда като цяло", обясняват от Европейската служба за климатичните промени "Коперник".

"Потенциалните въздействия ... върху човешкото здраве могат да бъдат значителни както по отношение на респираторни, така и на сърдечно-съдови заболявания. По-високите стойности могат да доведат до симптоми като болки в гърлото, кашлица, главоболие и повишен риск от астматични пристъпи", казва Марк Парингтън, старши учен в Европейската служба за климатичните промени "Коперник".

 

Алиансът за чист въздух изчислява, че замърсяването с озон води до около един милион допълнителни смъртни случая годишно, уточняват от институцията.

Европейската гореща вълна увеличава мащаба и интензивността на горските пожари, които в момента бушуват в Южна Европа, като най-засегнати са югозападните райони на Франция, Испания и Португалия.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?