46

Тялото алармира с миризма за болести

Едва ли има човек, който смята, че неприятната миризма на тялото е нещо нормално. Но малко хора знаят, че при много сериозни заболявания промяната на телесната миризма е един от ранните симптоми. Така че добре е за всяка нехарактерна миризма в тялото ви да се консултирате с вашия лекар за точна диагноза. 

Ето  какви болести лекарите могат да идентифицират по миризма.

Ако имате диабет и тялото няма достъп до глюкоза, то започва да използва мазнини за генериране на енергия. В този случай се развива кетоза, която в повечето случаи е придружена от лош дъх.

Нашумя случаят със 72-годишната Джой Милн от шотландския град Пърт, която има наследствена хиперосмия, повишена чувствителност към миризми. Когато съпругът й Лес бил на 31 години, тя забеляза, че той излъчва слаба миризма на мускус, характерна за опасно заболяване.

След 12 години диагнозата е била потвърдена и мъжът й умира през 2015 г. от Паркинсон.

По принцип мускусът намира приложение като базова нотка в парфюмите и е високо ценена суровина. Учените обаче се поинтересували от способността на жената да определя болестта по миризма.

Оказало се, че тя може да диагностицира болестта на Паркинсон, като просто помирише тениската на човек.

С помощта на Милн е разработен първият тест за болестта на Паркинсон. Учените твърдят, че заболяването може да бъде открито в рамките на три минути след вземане на тампон от тила на човек, където според жената миризмата е най-силно изразена. 

Ако потта, урината и дишането миришат на сурова риба, това означава, че черният дроб не може да си върши работата. В този случай в тялото се натрупват токсични вещества и трябва да се вземат спешни мерки. 

Наскоро израелските лекари демонстрираха устройство, което може да диагностицира рак на белите дробове с точност до 90%. Устройството открива специална миризма, която се секретира от раковите клетки.

Високото кръвно налягане, прееклампсия, която се развива при бременни жени, може да се определи чрез дъха от устата. 

Миризмата на сероводород е признак на заболяване на венците или абсцес на зъбите. Когато се появи такава миризма, не трябва да отлагате посещението при зъболекар.

Zdrave.to

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?