Следвайте ни

Този витамин ни помага при заразяване с COVID-19

viber icon

Учени от университета в Бостън установиха, че достатъчно количество витамин Д в организма помага да намалее рискът от смърт при заразяване с коронавирус. Резултатите от изследванията им са публикувани в електронната версия на списание PLOS One.

В рамките на проучването са взети кръвни проби на 235 хоспитализирани пациенти, като е изследвано количеството на витамин Д в кръвната плазма. От 74% от участниците в проучването са постъпили в болница с тежка форма на коронавирус, като 32,8 % от тях са били с достатъчно ниво на витамин Д в организма.

Не са регистрирани смъртни случаи сред пациентите на възраст до 40 години, но заради инфекцията са починали 16,3 % от пациентите по-стари от 40 години. От 206 души на възраст над 40 г. само 9,7 % са имали достатъчно ниво на витамин Д в кръвта, а 20 % от починалите са мили с по-малко от 30 нанограма на милилитър, пише БГНЕС.

Според учените, това проучване е пряко доказателство, че достатъчно количество витамин Д може да намали усложненията и в крайна сметка да предотврати леталния изход при заразяване с COVID-19.

През май американски медици съобщиха, че острата недостатъчност на витамин Д повишава риска от развитие на тежка форма на болестта с около 15 %. Това се дължи на факта, че въпросният елемент помага на организма да потисне прекалената активност на имунната система.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?