Следвайте ни

Този екстракт намалява нивата на кръвната захар

viber icon

Прополисът, естествено смолисто вещество, произведено от пчелите от материал, извлечен от растения, цветя и пчелен восък, има страхотни терапевтични ефекти и е широко използван в хранително-вкусовата и фармацевтичната промишленост. Неговите благоприятни ефекти върху човешкото здраве са изследвани в редица проучвания, като скорошно изследване дори доказва, че екстрактът от прополис влияе благоприятно върху кръвната захар и инсулиновата резистентност.

Екстрактът от прополис може да помогне в контрола на диабета

Прополисът е признат като потенциално средство за лечение на диабет през 1988 г. поради факта, че има способността да контролира хроничното състояние, регулирайки нивата на кръвната захар. Оттогава обаче има все по-голям брой изследвания, всички от които допълват списъка с доказателства, че прополисът може да смекчи някои от животозастрашаващите странични ефекти на болестта.

В настоящото проучване, публикувано в „Journal of Diabetes Investigation“, изследователите си поставят за цел да проучат какви са ефектите, ако има такива, на прополиса върху контрола на кръвната захар и инсулиновата резистентност при плъхове с диабет тип 2.

За целите на проучването изследователите провеждат експеримент, включващ 40 мишки. Гризачите са разделени на случаен принцип в пет групи, една от които е контролна. В две от останалите четири групи мишките получават прополисова тинктура в продължение на шест седмици в дози от 100 мг и 200 мг.

Резултатите от проучването показват, че екстрактите от прополис значително понижават нивата на кръвната захар и намаляват телесното тегло на лабораторните животни, което от своя страна редуцира натоварването на бъбреците. Освен това пчелният клей повишава активността на ключови антиоксиданти в бъбречната тъкан на плъховете, диагностицирани с хроничното заболяване.

Едно от усложненията на диабета е увреждането на малките кръвоносни съдове, което води до нарушаване на бъбречната функция. Вследствие на това човешкия организъм задържа повече вода и соли, отколкото трябва, което може да предизвика прекомерно наддаване на тегло. Също така е възможно да се наблюдава наличие на протеин в урината, който постепенно се натрупва в кръвта и причинява увеличаване на размерите на бъбреците.

Фактът, че прополисът може да намали възпалението в бъбреците, е изключителен, тъй като около 30% от пациентите с диабет тип 1 и до 40% от тези с диабет тип 2 страдат от бъбречна недостатъчност.

Изследователите стигат до извода, че прополисът в действителност може да контролира кръвната захар и да подобри чувствителността към инсулин, което от своя страна подобрява функцията на бъбреците.

Ежедневният прием на прополис намалява нивата на кръвната захар

В друго проучване, включващо 62 пациенти с диабет тип 2, които приемат по 1500 мг прополис на ден в продължение на осем седмици, учени установяват, че участниците, които получават пчелен клей, имат някои забележителни подобрения в сравнение с тези, приемащи плацебо.

Също така е установено, че редовният прием на прополис значително намалява нивата на фруктозамин, както и тези на „лошия“ холестерол. Фруктозаминът в кръвта дава информация за нивата на кръвната захар през последните 2-3 седмици, пише bee-pollen-buzz.com. Понижаващите се нива са показател за намалена глюкоза в кръвта, поне в краткосрочен план. Освен това се наблюдава значително намаление на плазмената глюкоза на гладно и хемоглобина А1С – два важни маркера, които се използват за оценка на нивата на кръвната захар.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?