1939

Това са растенията у дома, които ни пазят от бактерии и вируси

Терапевтът Тимур Асанов посочи растенията, които могат да предпазят дома от вируси и бактерии. Той обясни в интервю за Радио 1, че етеричните им масла съдържат вещества, наречени фитонциди, които имат антисептично действие, предава БГНЕС.

Сред растенията, способни да пречистят помещенията, специалистът посочи евкалипт, както и миниатюрни цитрусови дървета като лимон, портокал, мандарина. Те почистват пространството и унищожават множество видове патогени, казва той.
„Иглолистните дървета – ела, хвойна и други – съдържат и много етерични масла с антисептично действие, които се изпаряват и правят атмосферата в дома почти стерилна“, допълни Асанов.

Лекарят отбеляза, че миртата също е добра за дезинфекция на помещения: тя е в състояние да неутрализира, наред с други неща, бацила на Кох, който причинява туберкулоза, както и да намали активността на вирусите.

Полезни според него са и лавандулата, която е известна като естествено успокоително средство, както и лука с чесън, който може да се отглежда на перваза на прозореца.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?