Следвайте ни

Това са най-вредните чайове

viber icon

Чаят се счита за най-безобидната и безопасна напитка заради билковото си естество, но това далеч не е така. Всяка напитка има както плюсове, така и някои минуси, а това се отнася и за чая. Понякога възможните рискове са повече от всички полезни свойства, предупреждава zdrave.to.

След анализ на всеки вид чай специалистите излязоха със списък на напитките, които трябва да изхвърлим или поне да ограничим консумацията им. И така, най-вредната билка за чай, изненадващо се оказа хибискусът. Той бе поставен наравно със содата, алкохола и енергийните напитки.

Работата е там, че киселината в напитката влияе негативно върху емайла на зъбите. Стоматолозите предоставиха 1000 зъба на пациентите си за експеримента. Всеки зъб беше потопен за няколко минути в напитките, след което се отбелязва резултатът.

Твърдостта на зъбния емайл, престоял няколко минути в хибискус, шокира учените. Ако искате да запазите зъбите си, изберете различен вид чай.

Следващият най-вреден в списъка е пу-ер чаят. Поради съдържащите се танини той има горчив и „сух“ вкус. Същите тези вещества могат да провокират болка в стомаха, тъй като дразнят храносмилателния тракт. В някои случаи е възможно дори повръщане.

Отрицателният ефект при всеки човек е видим след определено време. В едната е достатъчно да изпиете няколко чаши от напитката, в другата - 4-5. Пуер особено не се препоръчва за хора с проблеми с храносмилателния тракт.

Учудващо, но учените също са идентифицирали на трето място зеления чай. Той все пак не може да се нарече вреден, ако пиете умерено количество от него. В него обаче се съдържат бактерицидни и диуретични свойства. Ако пиете много от тази напитка, тогава се убиват не само вредните бактерии, но и полезните. Микрофлората в организма се нарушава, възможни са неизправности в черния дроб и бъбреците. Има случаи на отравяне на организма със зелен чай.

Най-безопасният е черният чай, който не причинява никакви странични ефекти. Той трябва да е основната, а зеленият да е „спомагателно“ за разнообразието от употребявани чайове.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай