4232

Това са храните, които развалят настроението ни

Диетолозите от цял свят отдавна съветват: ако искате да се справите с гнева, да подобрите настроението си и да отблъснете тъгата - тогава първата стъпка, която трябва да направите, е да си похапнете

Храната като цяло стимулира производството на ендорфини - хормоните на щастието. Но не всички храни наистина повдигат духа ни.

Някои от тях са неутрални за нас, докато други са в състояние да ни вдигнат настроението само за кратко време, след което човек рискува да се потопи в още по-лошо състояние, отколкото е бил преди това.

А по време на предстоящите коледни и новогодишни празници всички искаме да сме в прекрасно настроение, за да се радваме на дните, споделени със семейството.

А какво по-лошо от това да ни се развали настроението, само защото сме си похапнали от “тъжните” храни.

За тази цел американски учени решават да направят списък с продукти, които могат да развалят настроението на всеки човек.

Чипс

В различните видове чипсове се съдържат редица изключително вредни киселини и канцерогенът акриламид. Тези вещества имат негативно въздействие върху организма ни - блокират ендорфините. Човешкият мозък се нуждае от постоянния им приток и веднага след като той се наруши, независимо по какви причини, спадът на настроението е гарантиран.

Шунка

Промишлено приготвената шунка съдържа големи количества захар, сол, консерванти и нитрати, които сами по себе си могат да причинят лошо настроение, засягайки храносмилателната система на човека.

Сладки безалкохолни напитки

Пренасищането на кръвта със захар след употребата на такива продукти впоследствие завършва с рязък спад, което води до срив и на настроението. Сладките безалкохолни напитки традиционно се считат за един от потенциално вероятните фактори за развитието на депресия.

Маргарин

Изненадващо е, но в него, всъщност, се съдържат промишлени мастни киселини омега-6. И, въпреки факта, че учените отдавна спорят за ползите и вредите от консумирането на този продукт, редица изследвания потвърждават, че маргаринът действително може да окаже отрицателен ефект върху настроението.

Обработени тиквени семки

Те съдържат калиев бромат, който блокира абсорбцията на йод от щитовидната жлеза. Тиквените семки също така са считани от учените за един от най-мощните продукти, потенциално способни да развалят настроението на човека. Вярно е и това, че тиквените семки обикновено влошават настроението само в краткосрочен план.

Сладки

С уговорката - ако започвате с тях деня си. По принцип, приемането за закуска на лъвска доза въглехидрати не се препоръчва, тъй като организмът ни се събужда напълно много по-късно от мозъка и храносмилателната система се нуждае от повече време, за да възприеме всичкото това изобилие от въглехидрати. В резултат на това отделянето на хормони на настроението също ще бъде нарушено.

Фъстъци

Струва ви се, че в ядките не може да има нищо вредно? Грешите - солените фъстъци по рафтовете на магазините съдържат натриев глутамат и огромно количество хранителни добавки от неизвестен произход, които са проникнали в тях по време на обработката им. Изненадващо, този продукт също е в състояние да окаже изключително негативно влияние върху настроението, пише zdrave.to.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?