Следвайте ни

Това е начинът да избегнем есенната депресия

viber icon

Доброто подреждане и осветяване на работното място, здравословното хранене и приемът на витамини, избрани от лекар, ще помогнат да избегнете есенната депресия и да останете енергични на работното място в офиса, каза пред РИА Новости Светлана Шокур, ендокринолог от московската група Invitro. 
 
Според нея емоционалният тонус на човека намалява през есента заради намаляването на количеството слънчева светлина, честите дъждове и по-кратките дни. Това води до намаляване на производството на витамин D, чийто дефицит води до раздразнителност, сънливост и потиснатост.

"За определена имитация на слънцето в стаята трябва да използвате повече източници на светлина, да създадете повишена осветеност в помещенията. Необходимо е да проветрявате офиса често, за да се избегне хипоксия. Необходим е свеж, богат на кислород въздух, така че не разчитайте на климатиците", каза Шокур.

"Важно е да знаете първоначалното ниво на витамин D в тялото си, за да намерите точната доза с вашия лекар. Това може да подобри цялостното ви здраве, тонуса, мускулната активност, устойчивостта към стресови ситуации и да намали депресията и тревожността", съветва лекарят.

Сезонните промени водят до намаляване на нивото на "хормона на радостта" - допамин, както и до увеличаване на концентрацията на мелатонин. Превишените показатели на последния водят до тежка сънливост: телесната температура намалява, изпитвате глад за сладки и мазни храни, а при такава диета витамините и минералите ще се изразходват още по -интензивно.

"Например витамините от група В се изразходват много бързо при консумация на бързи въглехидрати. Следователно би било полезно да започнете да приемате витамини от тази група през есента. Също така е важно да се консумират храни, съдържащи триптофан: пилешко, сирене, орехи и бадеми. Можете да приемате допълнителни източници на триптофан под формата на добавки“, обясни лекарят.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?