2374

Топъл чай, а не леден коктейл в жегата

Няма нищо по-приятно в лятната жега от това да изпиете една ледена лимонада например. Оказва се обаче, че пиенето на студени напитки през лятото не е толкова ефективно в охлаждането на тялото, колкото пиенето на топли. 

Топлите напитки са едни от най-избягваните в жегата, а именно те биха могли да ви помогнат да се почувствате охладени. Това показват данните от проучване от 2012 г., проведено от канадски учени от Университета в Отава, цитирани от healthdigest.com. 

Изследователите провели проучване върху колоездачи в лабораторни условия в рамките на 75 минути. Докато колоездачите карали колело, пили чаши с вода с различна температура - от 1 градус до 50 градуса. 

По време на изследването учените открили, че телесната температура на колоездачите намалява след прием на по-горещи течности в сравнение със студени. Защо се случва това?

Приемът на топли и горещи течности провокира временно повишаване на телесната температура вътре в тялото. Това стимулира обилното изпотяване, което, от своя страна, допринася за охлаждането на тялото.

Потенето е естествен механизъм за охлаждане на тялото. В жегата то представлява начин организмът да се освободи от топлината и да се справи с атмосферните условия навън. 

Ето защо няма нищо странно в това да пиете топли и горещи напитки през лятото. Всичко се свежда до изпотяването и термичния ефект, който горещите течности предизвикват в тялото. Колкото повече топли напитки пиете в летните дни, толкова по-лесно ще понасяте жегите.

В никакъв случай обаче не злоупотребявайте с кафето през лятото. Големите дози на любимата напитка започват да ви действат по обратния начин - диуретичният ефект минава в дехидратиращ, 

Същото важи и за енергийните напитки, в които високото съдържание на захар и коктейлът от химични съставки стимулират загубата на вода.

Никога не ги съчетавайте с прием на кафе, защото така ще се предозирате с кофеин и/или други синтетични стимуланти, а последствията могат да бъдат плашещи.

Алкохолът, особено бирата също има свойството да дехидратира организма много рязко, особено ако сме прекалили с дозата. Затова внимателно с алкохола, особено на плажа. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?