Следвайте ни

Тези сутрешни упражнения ще ни поддържат бодри през целия ден

viber icon

Става дума за упражнения, които трябва да изпълняваме веднага след събуждане сутрин.

Можете да ги изпълнявате, без да ставате от леглото, тези упражнения ще ви помогнат да се почувствате бодри през целия ден.

Този комплекс упражнения били разработени от египетски жреци специално за фараоните. 

Масаж на пръстите на ръцете
Веднага след пробуждане силно разтрийте длани една в друга и извършете масаж на пръстите на ръцете по следния начин: с трите пръста на едната ръка (големия, показалеца и средния) масажирайте всеки пръст на другата ръка в посока от ноктите към китката. 
Вследствие наличието на рефлекторни връзки между кожните рецептори на дланите с вътрешните органи, масажът на пръстите стимулира техните функции.

Разтриване на челото с длани
Положете дясната си ръка на челото, а върху нея положете лявата длан и масажирайте челото наляво-надясно над веждите по 20 пъти). Това упражнение увеличава циркулацията на кръвта, намалявайки главоболието.  

Разтриване на ушните миди
Хванете с големия пръст и показалеца ушните миди и рязко издърпвайте надолу, направете го 20-30 пъти. Това упражнение увеличава кръвотока в областта на средното ухо и предотвратява атрофия на слуховия нерв и шум в ушите.

Масаж на слепоочията
Свийте дланите си в юмрук и масажирайте с тях слепоочията с кръгови движения по посока на часовниковата стрелка, след което и в обратна на часовниковата стрелка посока. По 20 пъти в двете посоки. Така се засилва кръвотокът и намалява главоболието.

Масаж на очите
Масажирайте очните ябълки с кръгови движения и съвсем мек натиск с меката част на големите пръсти - по 20 пъти във всяка една страна. Това упражнение подобрява дренажната функция на очите, изчиства конюнктивата им (обвивката), подобрява кръвотока и предотвратява възникването на катаракта и глаукома.

Масаж на прасците
Сгъвайте и разгъвайте в колянната става ту единия, ту другия крак, като в същото време с ръце извършвате поглаждащи, но силни движения по прасците в посока от стъпалата нагоре към колянната става. 

Упражнение за разтягане
Лежейки по гръб на твърд матрак или на килимче на пода, с ръце над главата и максимално изпънати надолу крака се опитайте с пръстите на краката уж да поставите въображаема плочка, като концентрирате вниманието си върху поясния отдел на гръбначния стълб. Постарайте се да задържите разтегнатата поза в продължение на 15-30 секунди. Повторете упражнението два-три пъти. 

Масажиране на тилната област с длани
Седнете на леглото и отпуснете крака на пода. Сплетете пръстите на двете ръце и ги поставете зад главата си. След това с кръгови движения плътно масажирайте тила по посока на часовниковата стрелка и в посока, обратна на часовниковата стрелка - по 20-40 пъти за всяка страна. След това наложете дланите си на слепоочията и с крайчетата на пръстите ритмично почуквайте по тила си 20-30 секунди. Това упражнение подобрява кръвотока и лимфотока на главния мозък и е добра профилактика на атеросклероза на съдовете на главата. 

Масаж на корема
Изпийте половин чаша вода и лежейки на гръб, свийте в юмрук дясната си ръка. За засилване на натиска сложете върху юмрука лявата ръка и започнете да масажирате областта на червата в кръг. Отначало по посока на часовниковата стрелка, а след това в противоположна посока - по 20 пъти и в двете посоки. След това опитайте т.нар. коремно дишане, като натискате корема с две ръце - направете 4-5 цикъла с почивки между тях от по 10-15 секунди. Повторете 3-4 пъти. Това упражнение стимулира червата и черния дроб и е добра профилактика на запека. 

Повдигане на пръсти
И последно, застанете прави върху пластмасова подложка с “иглички, бодли” и се повдигайте на пръсти 10-20-30 пъти, вследствие на което стъпалата и рефлекторните точки по тях буквално “горят” и от сънливостта не остава и следа.

Източник: zdrave.to

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?