2374

Тези обелки са полезни, не ги изхвърляйте

Според изследване, всяка година близо 20 процента от закупените плодове биват изхвърляни в кошчето. Това се получава, защото имаме навика да изхвърляме обелките им, без да се запитаме дали не бихме могли да ги използваме за нещо по-полезно.

Най-логичното нещо е да изхвърлите обелките от плодовете и зеленчуците, защото от малки ни учат, че те са отпадъци. Но има някои обелки, които е по-добре да не изхвърляме, защото се оказва, че са много полезни и могат да благоприятстват за редица неща.

Учени са установили, че обелките на някои плодове и зеленчуци са полезни за нашето здраве и може да ги използваме по няколко различни начина, за да извлечем максимална полза от тях. 

Голяма част от антиоксидантите в плодовете и зеленчуците са именно в обелките или в сърцевината им. Разбира се, преди да нападнете обелките на вкусните зеленчуци и плодове, уверете се, че са добре измити.

Кора от киви

В нея се съдържат три пъти повече антиоксиданти и фибри, отколкото в самия плод. Кората от киви притежава мощни антиалергични, противовъзпалителни и противоракови свойства.

Кора от картофи

Неприятна на пръв поглед обелката съдържа около половината от диетични фибри. И съдържа калий, калций, магнезий, цинк, желязо и витамин С. В допълнение, те съдържат много антиоксиданти, които предпазват от ранно стареене, сърдечни заболявания и появата на ракови тумори. И екстрактът от картофена кора се препоръчва при пациенти с диабет тип 2, тъй като намалява нивото на захарта.

Кора от банан

Обелките от банан наистина могат да са ви от огромна полза. Те притежават стягащи свойства, които могат да ви бъдат изключително полезни при стомашни проблеми и кървящи рани. Можете да ги приложите и при наличието на синини и натъртвания. Достатъчно е просто да натриете засегнатия участък с вътрешната страна на банановата кора. Могат да ви помогнат да облекчите значително подуванията. Използвайте ги като естествен ексфолиант за деколте, шия и лице. Вършат чудеса при премахване на брадавици.

Кора от тиква

В нея се съдържа доволно количество цинк. Тази кора може да ви помогне в борбата с гъбичните инфекции и паразити. Високите количества каротин пък имат мощно противораково действие.

Обелка от чесън

Вероятно и вие като мнозина изхвърляте люспите на чесъна. Те обаче са отлично средство за подпомагане на сърдечната дейност и запазване на младостта за по-дълго време. Спокойно бихте могли да си приготвяте чай от люспите на кромида или чесъна.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?