4232

Тези хранителни вещества насърчават отслабването

Четирите основни хранителни вещества, които стимулират отслабването, са витамин D, йод, омега-3 мастни киселини и магнезий

 

Отслабването е комплексен процес, който зависи от множество фактори - храненето, физическите упражнения и метаболитното здраве. Някои вещества и витамини са от съществено значение за този процес, като подпомагат активирането на метаболизма, балансирането на хормоните и подобряването на общото здравословно състояние. 

Витамин D

Наричан още "слънчевият витамин", витамин D е изключително важен за здравето на костите, имунната система и метаболитните функции. Изследвания показват, че витамин D играе важна роля в регулирането на теглото. Неговият недостиг, който е разпространен особено в области с малко слънчева светлина, се свързва със затлъстяването, вероятно поради влиянието му върху хормона лептин, който контролира чувството на ситост. Адекватните нива на витамин D могат да увеличат окисляването на мазнините и да намаляват образуването на нови мастни клетки, допринасяйки за контрола на теглото. Витамин D се намира в слънчевата светлина, мазната риба, обогатените храни и добавки.

Йод

Йодът е съществен за производството на хормоните на щитовидната жлеза, регулиращи метаболизма. Недостигът на йод може да доведе до хипотиреоидизъм, състояние, което забавя метаболизма, води до увеличаване на теглото и умора. Адекватният прием на йод подпомага здравословната функция на щитовидната жлеза и стимулира ефективния метаболизъм. Източници на йод са йодираната сол, морските дарове, млечните продукти и някои зеленчуци.

Омега-3 мастни киселини

Известни с противовъзпалителните си свойства и ползи за сърдечно-съдовата система, омега-3 мастните киселини също така участват активно в регулирането на теглото. Те могат да подобрят метаболитния профил, увеличавайки нивата на адипонектин и подобрявайки инсулиновата чувствителност, което спомага за използването на глюкозата от организма и предотвратява натрупването на мазнини. Тези киселини се съдържат в рибеното масло, лененото семе и орехите.

Магнезий

Магнезият е минерал, който участва в над 300 биохимични реакции, включително тези, свързани с производството на енергия и метаболизма. Той помага за регулирането на кръвната захар и инсулиновата чувствителност, важни за управлението на теглото. Магнезият също така подпомага мускулната функция, необходима за физическа активност, и може да намали стреса и да подобри съня, което е важно за поддържането на здравословно тегло. Източници на магнезий са зелените листни зеленчуци, ядките, семената, пълнозърнестит храни и бобовите растения, пише fakti.bg.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?