Следвайте ни

Тези черти на характера могат да доведат до Алцхаймер

viber icon

Ново изследване е открило, че хора, с определени черти на характера имат по-голям обем на мозъка в критични области, а това от своя страна може да доведе до здравословни и психически проблеми по-късно.

В проучването са участвали 79 души на възраст от 44 до 88 години, които са преминали през тестове за личността и сканиране на мозъка.

Според резултатите хората, които са внимателни, ефективни и самодисциплинирани, имат повече сиво вещество във фронталната и медиалната област на мозъка. Тези области са критични за много функции, включително разсъждения, действия и контрол върху емоциите.

Тази връзка може да се обясни с факта, че съвестните хора често се грижат за здравето си: следователно мозъкът им се свива по-малко с възрастта.

За разлика от тях, невротичните хора - тези, които са склонни да бъдат нервни или тъжни - имат по-малък обем на мозъка в тези области. Това може да се дължи на хроничен стрес, причиняващ свиване на мозъка.

Д-р Дениз Хед, съавтор на изследването, обясни резултатите:

„Нашите данни ясно показват връзката между личността и обема на мозъка, особено в частите, свързани с емоционална и социална обработка. Може да се тълкува, че чертите на характера могат да повлияят на скоростта на стареене на мозъка. “

Д-р Джонатан Джаксън, първият автор на изследването, обяснява, че експертите биха искали да могат да установят дали незначителните промени в личността могат да бъдат характерни за ранното клинично представяне на болестта на Алцхаймер. И също така да установят дали е възможно да се предвиди кой ще се разболее въз основа на промени в чертите на характера.

zdrave.to

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?