Следвайте ни

Тези 10 навика удължават живота без никакви болести

viber icon

Учени посочиха кои полезни навици са в състояние да удължат живота ни с 10 години и да ни избавят от болести. 

Специалистите от Харвард и Амстердамския университет за приложни науки са проверили как полезните навици влияят на продължителността на живота и ни пазят от заболявания, пише сайтът на Британската здравна служба. Работата им е публикувана в British Medical Journal.

Учените са достигнали до заключението си след 20-годишно наблюдение на повече от 110 000 здравни работници на 50-годишна възраст.

За да се радвате на по-дълъг живот без болести, казват специалистите, трябва напълно да забравите за цигарите. Можете да пиете алкохол, но умерено - не повече от чаша вино на ден (175 мл).

Добре е по 30 минути дневно да отделяте време за интензивна  физическа активност (бягане, плуване или колоездене). Също така трябва да спазвате здравословна диета с достатъчно зеленчуци и плодове. И индексът ви на телесна маса да е нормален.  

Жените, които са водели здравословен начин на живот (те са имали четири или пет добри навика), на 50-годишна възраст биха могли да живеят още 34,4 години.

Тези, които не са имали здравословни навици, могат да разчитат на още 23,7 години живот без болести (т.е. с 10 години по-малко).  

При мъжете положението изглежда по следния начин: при тези, които са имали 4-5 здравословни навика, на 50-годишна възраст, очакваната продължителност на живота без болести е още 31,1 години.

А при тези, които не са се придържали към здравословния начин на живот - 23,5 години (7,5 години по-малко).

jenata.blitz.bg

Коментари (1)

Били

20.02.2020 | 10:34

То пък един живот.....

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?