44

Тестват успешно РНК ваксини срещу рака на гърдата

Сред последните открития в онкологията са РНК ваксините срещу рака на гърдата. В клинични проучвания се тестват както терапевтични ваксини върху пациенти, така и профилактични ваксини върху жени с висок риск от рак на гърдата и резултатите са обнадеждаващи. Това съобщи доц. Желязко Арабаджиев - началник на Клиниката по медицинска онкология към Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ „Токуда“ и председател на Управителния съвет на създадения преди година Институт за изследване лечението на рака на гърдата, по време на научна конференция, посветена на съвременното лечение на този вид онкозаболяване.

27 български и 6 чуждестранни лектори представиха новостите пред 150 делегати.

Водещи онколози дадоха брифинг за медиите на тема „Предизвикателствата и постиженията в лечението и профилактиката на карцинома на гърдата“. 

„Ако допреди 15 години имаше дефицит на лекарства, не бяха въведени модерни оперативни техники и качествени апарати за лъчелечение, то сега имаме излишък от лекарства за един и същ тип рак на гърдата, но няма ясно разграничение кое лекарство е по-добро и при какви пациенти. Новостите в съвременното лечение на рака на гърдата са в използването на биомаркери, които ни позволяват да изберем най-ефективното лекарство или комбинация от лекарства за конкретния пациент", обясни доц. Желязко Арабаджиев.

Лекторите изтъкнаха и недостатъците на онколечението у нас.

 „В много от съществуващите 45 онкологични клиники в България не се прилага комплексното съвременно лечение на рака. Пациентката попада например на хирург, който <210> казва, че има нещо в гърдата, че ще го премахне, и това е всичко. Не се прави биопсия, нито лъчетерапия, нито химиотерапия. И после тези усложнени случаи стигат до водещите клиники в София“, обясни опита си лъчетерапевтът д-р Калоян Йорданов - началник на Клиниката по лъчетерапия на "Токуда", който е работил и в Швейцария.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?