Следвайте ни

Тестваме се безплатно и анонимно за хепатит С

viber icon

Първото национално безплатно и анонимно тестване за хепатит C започна днес в над 170 центъра в страната.

Инициативата ще продължи неопределен период от време, а от безплатния тест ще могат да се възползват и пловдивчани. Днес е международният ден за борба с хепатит С.

Тестването се прави където има Рамус лаборатории и манипулационни в цялата страна. В Пловдив подобна лаборатория има срещу входа на ВМИ.

Желаещите да се изследват трябва само да заявят в дадената лаборатория, че искат да бъдат тествани безплатно и анонимно за хепатит C по програма АЙВЪР и да изискат картонче, с което да проверят резултатите си.

От фондацията отчитат, че има има интерес към безплатната инициатива. Прави се всичко възможно тя да продължи възможно по-дълго. Към момента има налични достатъчно тестове за желаещите да бъдат тествани. 

Според новите препоръки на центровете за контрол и профилактика на заболяванията (CDC), всички хора над 18-годишна възраст трябва да бъдат тествани за Хепатит C.

Фондация „Айвър“ напомня, че от 2016-та година в България вече има окончателен лек за хепатит С и той е безплатен за всички здравноосигурени хора.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?