Следвайте ни

Тежкият физически труд води до неподозирана опасност

viber icon

Мускулите и ставите не са единствените органи, които се износват от физически труд, мозъкът и сърцето също страдат, съобщи електронното издание "Medical Express".

Изследване на учени от университета на Копенхаген показа, че хората, които упражняват тежък физически труд, са с 55 на сто по-висок риск от развитие на деменция от хората, които работят седнали.

Всеобщото схващане е, че физическата активност обикновено намалява риска от деменция. Дори неотдавнашното изследване на университета в Копенхаген показа, че здравословният начин на живот намалява наполовина риска от деменция.

"Важна е формата на физическата активност", казва Кирстен Набе-Нилсен от факултета по обществено здраве в университета в Копенхаген. "Преди изследването ние допускахме, че тежката физическа работа е свързана с по-висок риск от деменция. И други проучвания са се опитвали да го докажат, но нашето е първото, което свързва убедително тези два факта", казва Набе-Нилсен, която ръководи изследването, проведено съвместно с Националния изследователски център за трудовата среда и болница Биспеберг-Фредериксберг.

В проучването е използвана и анализирана информация от Изследването на мъжете в Копенхаген, в което участват 4721 датчани. За тях са събирани всекидневно данни от 70-те години насам. Те са работили в 14 големи компании в Копенхаген, като пощенската служба, общината, железницата и др. Сред данните има и сведения за развитие на деменция.

Според Набе-Нилсен и в предишни изследвания се оказвало, че тежката физическа работа може да влияе отрицателно върху циркулацията на кръвта и съответно да влияе върху кръвоснабдяването на мозъка, пише БТА. Тези въздействия намират отражение във високо кръвно налягане, тромби, сърдечни удари.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?