Следвайте ни

Тази родна билка лекува 100 болести

viber icon

В България има една билка, за която  старите билкари казват, че лекува 100 болести. Някъде дори я наричат царицата на билките. Говорим за Камшик  или Агримония, както е латинското й име.

Тя не е сред многотонажните билки и не се изнася в големи количества в чужбина,но заради лечебните си качества  в народната ни медицина  има широко приложение, пише "Монитор".

Според Георги Господинов, който от години се занимава с лечебни растения, лекар по образование и  име в билкарството, камшикът наистина е едно от най-лековитите лечебни растения в страната. "В България се води царицата на билките. Тя е за стомашно-чревния трак, за пречистване на кръвта, цироза… за много заболявания. Хората си я купуват по аптеките".

Камшикът е многогодишно растение което се среща в цялата страна. Расте на слънчеви, сухи места. Цялото растение достига до 1 метър височина, стъблото му е право и  е покрито с меки власинки, има големите перести листа  и красиви малките жълти цветчета, които  образуват, подобно на царската свещ дълъг грозд. 

За това може би по някои места го наричат царска тревичка, но среща се още като бутрак, чернодробен репей,  охтичаво биле – наименования, които ни подсказват и за лечебната му сила. Годишно от естествените находища се събират около 13 хиляди килограма най-вече по заявка на билковите аптеки.

Използва се за гаргара при ларингит и болно гърло. Може да се прилага при деца и бременни, защото не притежава странични ефекти. Тя не е токсична и може да се използва неограничено

Камшикът има много добро противовъзпалително и стягащо действие. Народната ни  медицина препоръчва извлеците  не само при стомашно-чревни заболявания, но и при проблеми със черния дроб и жлъчката.

При локално прилагане камшика оказва добро кръвоспиращо и противовъзпалително действие. Билкова баня със запарка от камшик се употребява с успех при ревматизъм, лумбаго, разширени вени. В тези случаи може да се прилага и под формата на мехлем.

Стрък от агримония  влиза в състава  на гелове  за ревитализация и успокояване  на кожата . Заради лечебните си свойства камшикът е част от състава  и на някои  български хранителни добавки и билкови екстракти, които подкрепят  чернодробните обменни функции, включително и  мастната обмяна на клетъчно ниво. 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?